jump to navigation

Autoriteti i Kuranit

Postuar tek: Mbi Kuranin

Fjala arabe “Kuran” rrjedh nga rrĂ«nja “kara’a”, qĂ« nĂ«nkupton tĂ« lexosh “apo tĂ« recitosh”. Ky ishte urdheri tĂ« cilĂ«n me sa duket engjelli Gabriel i ka kĂ«rkuar Muhamedit qĂ« tĂ« bĂ«jĂ« tri herĂ« kur ai ballafaqohej me tĂ« nĂ« korrik apo gusht te vitit 610 PAS K. nĂ« shpellĂ«n e Hiras, e cila gjindet tre milje nĂ« verilindje te MekĂ«s (Mishkat IV f. 354). Sipas myslimanĂ«ve Kurani Ă«shtĂ« zbulesa e fundit e Allahut. NĂ« arabisht Kurani gjithashtu referohet si ‘AI-Kitab’ (libri). ‘Al-furkan’ (dalli­mi), ‘Al-mas’hal’ (pergamena e shkruar), dhe ‘AI­dikhr’ (vereja), edhe emra tĂ« tjerĂ« gjithashtu.

PĂ«r ata tĂ« cilĂ«t i pĂ«lqejnĂ« statistikat, ju mund tĂ« jeni te interesuar te dini se Kurani pĂ«rmban 114 kapituj (sure), i bĂ«rĂ« nga 30 pjese, 6616 vargje (ajete), 77,943 fjalĂ«, dhe 338,606 shkronja. Sipas shkollarĂ«ve islamike 86 sure janĂ« zbuluar nĂ« MekĂ«, pĂ«rderisa 28 sure janĂ« zbuluar nĂ« MedinĂ«. PĂ«rderisa njĂ« pjese e sureve janĂ« recituar nĂ« tĂ« dy vĂ«ndet, do tĂ« vazhdosh tĂ« kuptosh se disa shkollarĂ« ende debatojnĂ« origjinĂ«n e njĂ« numri tĂ« tyre. Suret dallojnĂ« nĂ« gjatĂ«si dhe janĂ« tĂ« njohura sipas emrit apo titullit, tĂ« cilat janĂ« tĂ« marrura nga tema kryesore e asaj sure, apo nga tema e veçantĂ«, personi apo ngjarja e pĂ«rmĂ«ndur nĂ« tĂ«. SidoqoftĂ«, tema nuk duhet patjetĂ«r tĂ« paraqitet nĂ« fillim te sures. Secili varg apo pjesĂ« e sures Ă«shtĂ« i njohur si ‘ajet’, qĂ« nĂ« arabisht nĂ«nkupton “mrekulli”. Muhamedi ka deklaruar se Kurani ishte mrekullia e tij e vetme, edhe pse Kurani nuk ka ekzistuar ne forme te shkruar gjate jetes se tij. NĂ« fakt shumĂ« polemika qĂ« kanĂ« tĂ« bĂ«jnĂ« me kronologjine e Kuranit mund te fajesohen nĂ« faktin se ai nuk ishte aty pĂ«r tĂ« verifikuar sistemimin e Kuranit pĂ«rfundimtar, por pĂ«r kĂ«tĂ« mĂ« vonĂ« do tĂ« kemi mĂ« shumĂ«. PĂ«r tĂ« filluar, tĂ« startojmĂ« me pyetjen e zbulesĂ«s: si e kupton islami kĂ«tĂ« koncept, dhe a mundet pikĂ«pamja e tyre, tĂ« jete njĂ« arsye qĂ« ne nuk i shohim tĂ« njĂ« mĂ«ndjeje sa i pĂ«rket dy shkrimeve tona?