jump to navigation

Mbledhja e madhe

Postuar tek: Të Ecurit Me Perëndinë

Lidhur me ardhjen e Zotit tonë Jezu Krisht dhe me tubimin tonë me të. -2 Thesalonikasit 2:1

Në të gjithë botën, njerëzit pëlqejnë të mblidhen së bashku. Vetëm pak njerëz kanë dëshirë të qëndrojnë vetëm, ndërsa shumica prej nesh pëlqen mbledhjet me familjet tona. Por shpesh ka diçka të trishtueshme në mbledhjet tona tokësore. Ato mbarojnë aq shpejt. Ka kujtime për njerëzit që kanë vdekur e që s’mund të mblidhen më me ne. Asnjë nga këto mbledhje nuk na sjell lumturi perfekte. Por, lavdi Zotit, mbetet një mbledhje më e madhe që po vjen - një mbledhje ku do ketë gëzim pa trishtim, lumturi pa lot. Më lejoni t’jua shpjegoj më mirë këtë eveniment.

1. NjĂ« ditĂ« do ketĂ« njĂ« “mbledhje” midis kristianĂ«ve tĂ« vĂ«rtetĂ«

Do ketĂ« njĂ« “mbledhje” midis kristianĂ«ve tĂ« vĂ«rtetĂ« nĂ« ditĂ«n kur Zoti Jezus Krisht do tĂ« kthehet pĂ«rsĂ«ri. Ai do t’i dĂ«rgojĂ« engjĂ«jt e vet me tinguj tĂ« fuqishĂ«m borie; dhe ata do t’i mbledhin tĂ« zgjedhurit e tij nga tĂ« katĂ«r erĂ«rat, nga njĂ« skaj i qiellit te tjetri (Mateu 24:31). KristianĂ«t qĂ« kanĂ« vdekur do zgjohen, dhe ata qĂ« janĂ« akoma gjallĂ« do shndĂ«rrohen. (Shih ZbulesĂ«n 20:13; 1 Thesalonikasit 4:16,17; 1 Korintasit 15:51,52.) VetĂ«m atĂ«herĂ« do ndodhĂ« qĂ« tĂ« gjithĂ« kristianĂ«t qĂ« kanĂ« jetuar ndonjĂ«herĂ« do mblidhen sĂ« bashku me Zotin Jezus.

Arsyeja e asaj mbledhjeje është pjesërisht për shpërblimin përfundimtar për popullin e Krishtit. Shfajësimi i tyre i plotë nga çdo lloj faji do shpallet para të gjithë botës; ata do marrin kurorën e lavdisë që nuk fishket e do pranohen publikisht në gëzimin e Zotit të tyre. Gjithashtu, është pjesërisht për sigurinë e tyre, që ata të jenë të sigurt në ditën e zemërimit të drejtë të Perëndisë.

Ajo do jetë një mbledhje madhështore. Çdo besimtar do jetë aty, nga çdo moshë e nga çdo shtet. Më i dobti dhe më i pafuqishmi do jetë aty, askush nuk do mungojë. Së bashku ata do jenë në një numër që askush nuk mund t’i numërojë. Do jetë një mbledhje madhështore. Njerëz që kurrë s’u takuan në këtë botë, që folën gjuhë të ndryshme me prejardhje e kultura të ndryshme, do jenë së bashku të bashkuar. Në qiell, do shohim njerëz që s’i mendonim të shpëtuar. Të gjithë do lavdërojmë bukuritë e hirit të Perëndisë.

Ajo do jetĂ« njĂ« mbledhje pĂ«rulĂ«se. Do u japĂ« fund krenarive dhe intolerancĂ«s. Fryma e pĂ«rçarjes, mungesa e dashurisĂ« vĂ«llazĂ«rore, xhelozia dhe krenaria fetare do zhduken pĂ«rgjithmonĂ«. Atje, mĂ« nĂ« fund, ne do “vishemi me pĂ«rulĂ«si” (1 Pjetri 5:5).

Kjo mbledhje duhet tĂ« jetĂ« vazhdimisht nĂ« mendimet tona. Kur çdo mbledhje tjetĂ«r do harrohet, vetĂ«m njĂ« pyetje Ă«shtĂ« e rĂ«ndĂ«sishme: “A do jem edhe unĂ« bashkĂ« me popullin e Krishtit, apo do lihem prapa nĂ« hidhĂ«rimin e pĂ«rjetshĂ«m?” LE TĂ‹ KUJDESEMI QĂ‹ TĂ‹ MOS LIHEMI PRAPA.

2. Ne duhet ta presim me padurim kĂ«tĂ« “mbledhje”

Përse është kjo mbledhje aq e dëshirueshme? Pali mendonte se është diçka që duhet ta presim me padurim. Më lejoni t’jua tregoj përsenë.

Kjo mbledhje do jetë e një gjendjeje krejt të ndryshme nga situatat tona të tanishme. Në këtë botë, fëmijët e Perëndisë janë të shpërndarë në të gjitha anët. Shpesh ata janë të izoluar apo të vetmuar, duke dëshiruar për më shumë miqësi me ata që duan Zotin. Atje, ata do jenë së bashku përgjithmonë!

Ky bashkim do jetë plotësisht në një mendje. Nuk do ketë hipokritë, nga ata që prishin mbledhjet e besimtarëve në tokë. Nuk do ketë më përçarje midis besimtarëve. Virtytet e besimtarëve do zgjerohen plotësisht, ndërsa mëkatet e tyre mbizotëruese do lihen prapa. Prandaj dhe Pali na tregon që duhet ta presim me padurim këtë mbledhje!

Ajo ditë do jetë një takim ku asnjë besimtar nuk do mungojë. Qengji më i dobët nuk do lihet prapa në shkretëtirë. Më i riu nuk do harrohet. Do takojmë besimtarët e Dhiatës së Vjetër që besuan në Krishtin para se ai të vinte. Do takohemi me ata që e njohën Krishtin kur ishte në tokë, dhe me ata që besuan në të që pas asaj kohe, duke dëgjuar të gjitha gjërat që Perëndia bëri për secilin prej tyre. A nuk do jetë një gjë e mrekullueshme?

Kjo mbledhje do jetĂ« njĂ« takim pa mbarim. KĂ«tu nĂ« tokĂ«, nuk ka takime tĂ« tilla. Vjen njĂ« kohĂ« kur duhet tĂ« themi “lamtumirĂ«”. Por atje, nuk do ketĂ« mĂ« pleqĂ«ri, vdekje apo ndryshim. Ja pse Pali na thotĂ« ta presim me padurim kĂ«tĂ« mbledhje madhĂ«shtore!

PĂ«rfundimi

Ju kërkoj ta konsideroni me seriozitet këtë çështje. Nëse nuk gjeni aspak kënaqësi në këtë mbledhje që sapo ju përshkrova, atëherë duhet të analizoni veten nëse jeni kristianë.

1. Po ju bëj një pyetje të thjeshtë. A do jesh ti në atë mbledhje, apo do lihesh prapa? Në atë ditë i gjithë njerëzimi do ndahet në dy pjesë - ata që janë bashkuar si të korrat në hambarin e Krishtit, dhe ata që janë lënë prapa si barishte për t’u djegur. Në cilën anë do jeni ju? Nuk mjafton të thuash se nuk je i sigurt por po shpreson për më të mirën. Bibla thotë thjesht se kush dhe kush nuk do mblidhet. Mos gjej prehje gjersa të jesh i sigurt!

2. Po ju tregoj një mënyrë të thjeshtë sesi t’i përgjigjeni kësaj pyetjeje. Pyeteni veten: çfarë lloj bashkësie të pëlqen më shumë në botë? A të pëlqen të mblidhesh me popullin e Perëndisë? Nëse nuk kënaqeni me bashkësinë e kristianëve në tokë, si mund të kënaqeni me bashkësinë e tyre në qiell? Shijet tona në tokë janë provë e sigurt e zemrave tona. Njeriu që kërkon të mblidhet me shenjtorët e Perëndisë në qiell por që i pëlqen të mblidhet vetëm me mëkatarët në tokë, është thjesht duke gënjyer veten. Nëse ai jeton e vdes me këtë mendje, do mësojë se do ishte më mirë për të të mos kish lindur kurrë.

3. NĂ«se je njĂ« kristian i vĂ«rtetĂ«, tĂ« nxis tĂ« presĂ«sh me padurim kĂ«tĂ« mbledhje. Dita pas njĂ« fitoreje nĂ« betejĂ« Ă«shtĂ« shpesh njĂ« ditĂ« e trishtueshme, sepse gĂ«zimi i fitores mbulohet nga humbja e atyre qĂ« kanĂ« vdekur. Por nĂ« atĂ« ditĂ« madhĂ«shtore, ushtarĂ«t e ushtrisĂ« sĂ« Krishtit do jenĂ« tĂ« pranishĂ«m t’i pĂ«rgjigjen numĂ«rimit tĂ« fundit. Numri i tyre do jetĂ« po aq i plotĂ« sa pĂ«rpara betejĂ«s. AsnjĂ« besimtar nuk do mungojĂ« nĂ« atĂ« “mbledhje madhĂ«shtore”. NĂ« kĂ«tĂ« botĂ« tĂ« tanishme ju mund tĂ« jeni tĂ« trishtuar dhe tĂ« vetmuar, me pak veta pĂ«r t’u lutur e pĂ«r t’u hapur zemrĂ«n, pak veta pĂ«r tĂ« shkĂ«mbyer eksperiencat. Kujtoni se shumĂ« shpejt kjo do marrĂ« fund, ndaj prite me padurim ardhjen e Zotit tonĂ« Jezu Krisht dhe… tubimin tonĂ« me tĂ«.