jump to navigation

Fryma e sigurisë

Postuar tek: Një herë në Krishtin në Krishtin përgjithmonë

Nuk mund tĂ« kesh njĂ« diskutim tĂ« plotĂ« pĂ«r sigurinĂ« e pĂ«rjetshme tĂ« besimtarit pa pĂ«rmendur shĂ«rbesĂ«n e FrymĂ«s sĂ« ShenjtĂ«. Ai VetĂ« Ă«shtĂ« garancia se çdo besimtar i vĂ«rtetĂ« do tĂ« shkojĂ« nĂ« fund nĂ« qiell. Çdo bir i PerĂ«ndisĂ« ka FrymĂ«n e ShenjtĂ«. “Por nĂ« qoftĂ« se ndokush nuk ka FrymĂ«n e Krishtit, ai nuk i pĂ«rket atij” (Rom. 8:9). Jezusi u premtoi dishepujve se Fryma e sĂ« vĂ«rtetĂ«s do tĂ« ishte nĂ« ta (Gjo. 14:17). Dhe Pali na kujton se trupat tanĂ« janĂ« tempulli i FrymĂ«s sĂ« ShenjtĂ« (1 Kor. 6:19).

Pasi Fryma hyn te besimtari, Ai qĂ«ndron atje pĂ«rgjithmonĂ«. Kur e premtoi FrymĂ«n, Jezusi tha: “Dhe unĂ« do t’i lutem Atit dhe Ai do t’ju japĂ« njĂ« NgushĂ«llues tjetĂ«r, qĂ« do tĂ« qĂ«ndrojĂ« pĂ«rgjithmonĂ« me ju” (Gjo. 14:16). Ky Ă«shtĂ« njĂ« premtim i pakushtĂ«zuar. KĂ«tu nuk lihet tĂ« kuptohet se Fryma mund tĂ« largohet prej trishtimit.

Personi i tretë i Trinisë i jepet të krishterit si vulë:

[PerĂ«ndia] na vulosi… (2 Kor. 1:22).
… pasi besuat u vulosĂ«t me FrymĂ«n e ShenjtĂ« tĂ« premtimit (Ef. 1:13b)

Vula flet për pronësi dhe siguri. Kushdo që ka Frymën është pronë e Perëndisë. Është diçka e ngjashme me vulën mbi delet. Ato njësohen me pronarin. Si vulë, Fryma e Shenjtë garanton ruajtjen e përjetshme të birit të Perëndisë.

Dhe mos e trishtoni Frymën e Shenjtë të Perëndisë, me të cilën u vulosët për ditën e shpengimit (Ef. 4:30)

Dita e shpengimit është koha kur ne do të marrim trupat e përlëvduar. Fakti që ne do të shkojmë në qiell është po aq i sigurt sa edhe fakti që ne kemi vulën. Fryma e Shenjtë u është dhënë bijve të Perëndisë edhe si kapar.

[Perëndia] dhe na dha kaparin e Frymës në zemrat tona (2 Kor. 1:22).
Dhe ai që na ka formuar pikërisht për këtë është Perëndia, i cili na dha edhe kaparin e Frymës (2 Kor. 5:5).

Garancia është një kapar ose parapagim. Kur blihet një shtëpi, në fillim bëhet një parapagim si garanci se më vonë do të paguhet gjithë shuma. Kur një çift fejohet, unaza e fejesës është si kapar se ata më vonë do të martohen [1]. Fryma e Shenjtë është garanci për premtimin që Perëndia i ka bërë besimtarit se ai do të marrë trashëgimin e plotë më vonë. Kur ne shpëtohemi, frymët dhe shpirtrat tanë shpengohen, por trupat tanë janë ende nën pushtetin e sëmundjeve dhe vdekjes. Shpengimi i trupave tanë dhe shtëpia jonë qiell janë ende ngjarje të së ardhmes. Por garancia e Frymës i bën ato krejtësisht të sigurta. Pali e bën të qartë këtë tek Ef. 1:14:

[Fryma e Shenjtë e premtimit] është kapari i trashëgimisë tonë, për shpengimin e plotë të zotërimit të blerë, për lëvdim të lavdisë së tij.

Një krahasim tjetër që përdoret për Frymën është ai i fryteve të para. Në Dhiatën e Vjetër, bujku merrte një sasi të grurit të parë që piqej dhe ia ofronte Perëndisë me mirënjohje për të korrat që do të merrte. Pali sheh këtu një zbatim frymëror:

Dhe jo vetëm kaq, por edhe ne vetë që kemi frytet e para të Frymës, vajtojmë në veten tonë, duke pritur flakët birërimin, shpengimin e trupit tonë (Rom. 8:23).

Ne tashmĂ« i kemi frytet e para tĂ« FrymĂ«s, vulĂ«n dhe kaparin pĂ«r tĂ« cilat kemi folur. Por ne dĂ«shirojmĂ« me gjithĂ« shpirt frytin e plotĂ« tĂ« shĂ«rbesĂ«s sĂ« Tij nĂ« jetĂ«n tonĂ«, domethĂ«nĂ« shpengimin e trupave tanĂ«. Ata qĂ« kanĂ« frytet e para tĂ« FrymĂ«s vuajnĂ« nĂ« njĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« veçantĂ«. Ne vajtojmĂ« nĂ« veten tonĂ«, duke pritur me zjarr birĂ«simin, shpengimin e trupave tanĂ« (vargu 23). Pra, fjala “nĂ«se” te RomakĂ«ve 8:17 nuk shpreh njĂ« provĂ« tĂ« mundshme tĂ« njĂ« grupi tĂ« zgjedhurish, por ajo tregon privilegjin e pashmangshĂ«m tĂ« tĂ« gjithĂ« popullit tĂ« PerĂ«ndisĂ«.

Ne u shpëtuam me këtë shpresë, shpresën se do të kishim jetën e përjetshme me Zotin në qiell. Dhe nuk ka as edhe një grimcë dyshimi në këtë shpresë,[2] sepse ajo mbështetet në Fjalën e Perëndisë që është gjëja më e sigurt në gjithësi. Një ndër shërbesat e tjera të Frymës që duhet përmendur është vajosja. Tek 1 Gjonit 2:27, apostulli Gjon shkruan:

Dhe, sa për ju, vajosja që keni marrë prej tij qëndron në ju dhe nuk keni nevojë që ndokush t’ju mësojë; por, duke qenë se vajosja e tij ju mëson çdo gjë dhe është e vërtetë e nuk është gënjeshtër, qëndroni në të ashtu sikurse ju mësoi.

Vajosja i referohet shĂ«rbesĂ«s mĂ«simdhĂ«nĂ«se tĂ« FrymĂ«s sĂ« ShenjtĂ«, aftĂ«si qĂ« Ai u jep besimtarĂ«ve pĂ«r tĂ« dalluar tĂ« vĂ«rtetĂ«n dhe tĂ« gĂ«njeshtrĂ«n. VĂ«r re fjalĂ«t “qĂ«ndron nĂ« ju”. Vajosja nuk vjen e ikĂ«n! Ajo qĂ«ndron nĂ« birin e PerĂ«ndisĂ«, sepse Fryma e ShenjtĂ« qĂ«ndron tek ai.

Në fakt, të gjitha shërbesat e Ndihmësit që kemi përmendur, kanë si qëllim t’i japin të krishterit sigurinë më të thellë për sa i përket fatit të tij të përjetshëm në qiell. Këtu nuk lihet të kuptohet aspak se një bir i vërtetë i Perëndisë mund të humbasë shpëtimin. Fryma e Shenjtë na siguron se ne në fund do të marrim trupat e përlëvduar. Siguria jonë e përjetshme dhe Fryma e Shenjtë qëndrojnë bashkë. Vetëm nëse Fryma e Shenjtë do të dështonte, atëherë do të dështonte edhe siguria jonë.

Shënime
1. Ă‹shtĂ« njĂ« fakt i mrekullueshĂ«m se pikĂ«risht fjala qĂ« Pali pĂ«rdor nĂ« greqishten e shekullit tĂ« parĂ« pĂ«r “kapar”, nĂ« greqishten moderne ka marrĂ« kuptimin “unazĂ« fejese”.
2. Duhet tĂ« vĂ«mĂ« re se fjala qĂ« Pali pĂ«rdor pĂ«r termin “shpresĂ«” Ă«shtĂ« nĂ« pĂ«rgjithĂ«si mĂ« e fuqishme se fjala qĂ« pĂ«rdoret nĂ« anglisht dhe shqip.