jump to navigation

A ishte Jorami apo Amatsiahu i ati i Ozias?

Postuar tek: Mospërputhjet në Bibël

A ishte Jorami (Mateu 1:8) apo Amatsiahu (2 Kronikave 26:1) i ati i Ozias?

(Kategoria: Është keqkuptuar përdorimi i hebraishtes)

Kjo pĂ«rgjigje Ă«shtĂ« e natyrĂ«s sĂ« ngjashme si tek ajo e nr.24. Ashtu si fjala hebraike ‘bat” (e bija) qĂ« mund tĂ« pĂ«rdoret pĂ«r tĂ« treguar pĂ«r njĂ« pasardhĂ«s tĂ« largĂ«t, ashtu bĂ«n edhe fjala hebraike “ben” (biri). Jezusit i referohet tek Mateu 1:1 si bir i Davidit, biri i Abrahamit. TĂ« dyja gjenealogjitĂ« e kĂ«rkojnĂ« prejardhjen e Jezusit pĂ«rmes kĂ«tyre dy personave, duke ilustruar pĂ«rdorimin e fjalĂ«s “bir”. Edhe pse dorĂ«shkrimet hebraike tĂ« ungjillit tĂ« Mateut janĂ« tĂ« ruajtura edhe sot, Ă«shtĂ« e qartĂ« qĂ« ai ishte njĂ« hebre qĂ« shkruante nga perspektiva hebraike dhe pĂ«r kĂ«tĂ« arsye ai ndjehej rehat me konceptin hebraik tĂ« birĂ«sisĂ«. Duke pasur kĂ«tĂ« gjĂ« nĂ« mendje, shumĂ« lehtĂ« mund tĂ« tregohet qĂ« Amatsiahu ishte babai i Ozias (i quajtur gjithashtu Azariah) Jorami/Jehorami, nĂ« anĂ«n tjetĂ«r ishte stĂ«r-stĂ«r-stĂ«rgjyshi dhe paraardhĂ«s direkt i Ozias. Linja vazhdon kĂ«shtu Joram/Jehoram – Ahaziah – Joazi – Amatsiahu – Azariah/Ozia (2 Kronikave 21:4-26:1).

Përmbledhja e Mateut për gjenealogjinë e Jozefit është krejtësisht e pranueshme, pasi që qëllimi i tij është që thjesht të tregojë rrugën e prejardhjes. Ai komenton në 1:17 që ishin tri grupe nga katërmbëdhjetë gjenerata. Kjo zbulon pëlqimin e tij për numrat dhe kjo lidhet drejtëpërdrejt me përcaktimin e Jezusit si bir të Davidit. Në hebraishte, secilës shkronjë i është dhënë një vlerë. Vlera e plotë e emrit të Davidit është katërmbëdhjetë dhe kjo me siguri është arsyeja pse Mateu regjistron katërmbëdhjetë gjenerata në secilin grup, për të nënvizuar pozitën e Jezusit si biri i Davidit.