jump to navigation

Parathënie

Postuar tek: Bibla dhe Kurani

Libri “Bibla dhe Kurani: NjĂ« krahasim historik”, Ă«shtĂ« njĂ«ri nga seritĂ« e librave qĂ« u kushtohen çëshjteve kuranike dhe nĂ« pĂ«rgjithĂ«si çështjeve myslimane. AutorĂ« tĂ« ndryshĂ«m e shkruan kĂ«tĂ« libĂ«r me vlerĂ« tĂ« madhe teologjike lidhur me dy librat mĂ« me ndikim nĂ« botĂ«, Bibla dhe Kurani. Deri tani tek shumĂ« lexues jokritikĂ«, dominon mendimi se kĂ«to dy libra janĂ« tĂ« njĂ«jta, apo se janĂ« shkruar nĂ« tĂ« njĂ«jtĂ«n mĂ«nyrĂ«, madje bisedohet shpesh pĂ«r origjinalitetin e tyre, andaj autorĂ«t e kĂ«tij libri pĂ«rmes dĂ«shmive tĂ« dorĂ«shkrimeve, pĂ«rmes shĂ«nimeve tĂ« dokumentuara, pĂ«rmes shĂ«nimeve dhe evidentimeve arekeologjike bĂ«jnĂ« njĂ« studim krahasues.

Paramendoni, çdo gjë shkencore, historike, arkeologjike dhe teologjike që përfitojnë dhe vërtetojnë së bashku validitetin hyjnor të Biblës si dhe sigurinë e saj si dokument unikat, në baza themelore, janë shënuar në këtë libër, dhe gjithmonë duke krahasuar edhe Kuranin se në ç’shkallë mund t’i afrohet Librit të librave. Prandaj ky libër është i vlefshëm për çdo lexues, e në mënyrë të veçantë për gjithë ata janë pasionantë të kësaj teme.

Ky libĂ«r Ă«shtĂ« vetĂ«m njĂ«ri nga botimet serike tĂ« ShtĂ«pisĂ« Botuese “Tenda”, mbi çështjet mĂ« tĂ« ndjeshme dhe mĂ« kritike tĂ« islamizmit nga njĂ« korrenspondim i teologĂ«ve tĂ« krishterĂ«, qĂ« u zhvillua nĂ« formĂ« debati pĂ«rmes internetit para tri vjetĂ«ve.

Kurani i quan tĂ« krishterĂ«t “njerĂ«zit e librit”, prandaj ky botim dallon prej shumĂ« botimeve tĂ« ndryshme islame qĂ« botohen nĂ« KosovĂ«, Maqedoni apo ShqipĂ«ri kundrejt vĂ«rtetĂ«sisĂ« hyjnore dhe historike tĂ« BiblĂ«s, mjerisht vetĂ«m pĂ«rmes paragjykimeve dhe spekulimeve.

Femi Cakolli, editor