jump to navigation

Kreu 10

Postuar tek: Kundërshto Djallin

Tani do të mendojmë për dy mënyra të tjera me të cilat Satani përpiqet t’i ndalojë besimtarët të jetojnë një jetë të shenjtë. Së pari: Satani mund të përpiqet t’i bëjë të mendojnë se është e veshtirë të pasosh Krishtin. Satani do të pëlqente që besimtarët të ndiejnë shqetësime të mëdha kur luten, si dhe kur bëjnë aktivitete me besimtarë të tjerë.

Por Satani e ka gabim - dhe për disa arsye. Besimtarët duhet të pasojnë Krishtin - është mirë dhe drejt të jetojnë jetë të shenjtë - dhe duhet të mendojnë më tepër rreth nevojës për t’i shërbyer Krishtit se sa rreth problemeve që mund të sjellë ecja me Krishtin. Besimtarët duhet t’i shërbejnë Krishtit me qëllim që t’i shfaqin falenderimet e tyre Perëndisë. Ata duhet të rriten në shenjtëri me qëllim që ta mposhtin mëkatin. Ata duhet t’i binden Perëndisë, me qënim që të bëjnë punën e Tij në këtë botë. Besimtarët duhet të ndjekin Krishtin ashtu siç i mëson Ai, me qëllim që të bëhen më të besueshëm si njerëz të Perëndisë. Duke bërë të gjitha këto, mund të ndeshin në vështirësi dhe probleme; Por duhet të mendojnë më tepër për rëndësinë që ka shërbimi ndaj Jezu Krishtit, sesa për problemet që mund të sjellë kjo gjë.

BesimtarĂ«t duhet tĂ« kujtojnĂ« gjithashtu se kurdoherĂ« qĂ« dĂ«shirojnĂ« t’i shĂ«rbejnĂ« vĂ«rtetĂ«sisht Zotit Jezu, Ai do t’ua bĂ«jĂ« tĂ« lehtĂ«. Mund tĂ« mos duket kĂ«shtu pĂ«rpara se tĂ« fillojnĂ«, por ndĂ«rsa bĂ«jnĂ« vullnetin e PerĂ«ndisĂ«, do tĂ« shohin se ka gĂ«zim tĂ« madh tĂ« veprosh kĂ«shtu. NjerĂ«zit qeshĂ«n me Nehemiahun kur ai dhe pasuesit e tij iu bindĂ«n thinjes sĂ« PerĂ«ndisĂ« pĂ«r tĂ« ndĂ«rtuar muret e Jerusalemit. Por Nehemiahu e dinte se ndĂ«rsa tĂ« ndĂ«rtonin muret, PerĂ«ndia do tĂ« ishte me ta. Ja çfarĂ« tha ai: “PerĂ«ndia i qiellit do tĂ« na japĂ« sukses. Ne shĂ«rbĂ«torĂ«t e tij do tĂ« fillojmĂ« ndĂ«rtimin” (Nehemiahu 2:20). Edhe Isai tha pĂ«r PerĂ«ndinĂ«: “Ju u vini nĂ« ndihmĂ« atyre tĂ« cilĂ«t me gĂ«zim veprojnĂ« drejt dhe kujtojnĂ« rrugĂ«t e tua” (Isaia 64:5).

Besimtarët duhet gjithashtu të mendojnë sa shumë mundime vuajti vetë Jezui. Ai asnjëherë nuk u largua nga vuajtja, por përballoi vuajtjen më të keqe nga të gjitha në trupin dhe shpirtin e vet për të mirën tonë shpirtërore të përjetshme si dhe për të mirën tonë në këtë jetë tokësore. Për derisa Jezui vuajti kaq shumë për ne, ne duhet t’i bindemi dhe të jetojmë për Të, megjithëse mund të vuajmë më në një farë mënyre.

Kur Satani u thotĂ« besimtarĂ«ve se Ă«shtĂ« shumĂ« vĂ«shtirĂ« tĂ« pasosh Krishtin dhe se duhet tĂ« hiqni dorĂ«, ata duhet tĂ« kujtojnĂ« se tĂ« pasosh Krishtin Ă«shtĂ« e vĂ«shtirĂ« vetĂ«m pĂ«r mĂ«nyrĂ«n njerĂ«zore mĂ«katare nĂ« jetĂ«. TĂ« gjithĂ« besimtarĂ«t e krishterĂ« kanĂ« dy lloj jete: jetĂ«n e re tĂ« Zotit dhe jetĂ«n e tyre tĂ« parakrishterĂ« mekatare. Jeta e re prej PerĂ«ndisĂ« nuk ndesh vĂ«shtirĂ«si kur pason Krishtin. EshtĂ« vetĂ«m natyra e tyre mĂ«katare e cila nuk pĂ«lqen tĂ« bĂ«het vullneti i PerĂ«ndisĂ«. Pali thotĂ«: “NĂ« ndĂ«rgjegjen time e pranoj me gĂ«zim Ligjin e PerĂ«ndisĂ«” (RomakĂ«ve 7:22). BesimtarĂ«t e dinĂ« qĂ« kjo Ă«shtĂ« e vĂ«rtetĂ«. Ka diçka brenda tyre qĂ« i gĂ«zon kur kĂ«naqin PerĂ«ndinĂ«. Ata nuk duhet ta lejojnĂ« Satanin t’i bĂ«jĂ« ta harrojnĂ« kĂ«tĂ« fakt.

SĂ« fundi: pĂ«rveç vĂ«shtirĂ«sive ka shpĂ«rblime tĂ« mĂ«dha kur pason me besim Krishtin. Ka shpĂ«rblime nĂ« tĂ« ardhmen. Ne lexojmĂ« nga Abrahami se ai vazhdoi t’i bindej PerĂ«ndisĂ«, sepse po priste me padurim shpĂ«rblimin nĂ« qiell, “qytetin me themele tĂ« sigurta, tĂ« cilin vetĂ« PerĂ«ndia ia kishte hartuar dhe ndĂ«rtuar” (Hebrenjve 11:10). Por edhe nĂ« kĂ«tĂ« jetĂ« pĂ«rveç vĂ«shtirĂ«sive, ka shpĂ«rblime kur pason Krishtin. Psalmi 19:11 thotĂ« se duke mbajtur urdhrat e PerĂ«ndisĂ« ka njĂ« shpĂ«rblim tĂ« madh. Sa budallenj janĂ« atĂ«herĂ« besimtarĂ«t, nĂ« qoftĂ«se e lejojnĂ« Satanin t’i largojĂ« prej kĂ«tyre shpĂ«rblimeve tĂ« mĂ«dha.

Satani mund tĂ« pĂ«rpiqet tĂ« pĂ«rdorĂ« njĂ« metodĂ« tjetĂ«r pĂ«r t’i ndaluar besimtarĂ«t t’i shĂ«rbejnĂ« PerĂ«ndisĂ«. Ai mund tĂ« pĂ«rpiqet t’i bĂ«jĂ« tĂ« mendojnĂ« gabim pĂ«r atĂ« qĂ« bĂ«ri Krishti pĂ«r ta. Satani mund t’u thotĂ« se mĂ«qenĂ«se Jezu Krishti bĂ«ri gjithçka pĂ«r popullin e Tij - i fali, i vendosi drejt me PerĂ«ndinĂ«, ua largoi mĂ«katet - ata nuk kanĂ« gjĂ« tjetĂ«r pĂ«r tĂ« bĂ«rĂ« veçse tĂ« gĂ«zohen. Satani mund t’i bĂ«jĂ« tĂ« mĂ«ndojnĂ«: “Krishti ka vuajtur dĂ«nimin e PerĂ«ndisĂ« pĂ«r ne, Krishti tani Ă«shtĂ« nĂ« qiell duke pĂ«rgatitur njĂ« vend pĂ«r ne, Krishti ka bĂ«rĂ« çdo gjĂ« pĂ«r ne; prandaj nuk ka nevojĂ« tĂ« lutemi, tĂ« pendohemi, tĂ« mĂ«sojmĂ« nga Bibla, apo tĂ« takohemi me besimtarĂ« tĂ« tjerĂ«. Krishti na ka shpĂ«tuar - nuk ka pĂ«rse t’i shĂ«rbejmĂ« Atij.”

Duke pĂ«rmundur kĂ«tĂ«, Satani ka marrĂ« njĂ« pjesĂ« tĂ« sĂ« vĂ«rtetĂ«s dhe e ka kthyer nĂ« gĂ«njeshtĂ«r. Bibla tregon se Krishti pret qĂ« tĂ« jetojĂ« populli i Tij sipas BiblĂ«s. Ă‹shtĂ« e vĂ«rtetĂ« se nuk do tĂ« ketĂ« aspak besimtarĂ« pĂ«rveç asaj qĂ« ka bĂ«rĂ« dhe bĂ«n Jezui pĂ«r ta. MegjithatĂ« tĂ« qenit besimtar pĂ«rfshin mĂ« tepĂ«r sesa thjesht tĂ« pranosh atĂ« qĂ« ka bĂ«rĂ« Jezui. Bibla thotĂ«: “prandaj ju nuk i takoni mĂ« vetvetes, ju jeni bĂ«rĂ« pronĂ« e PerĂ«ndisĂ« me çmim tĂ« lartĂ«! Prandaj nderojeni PerĂ«ndinĂ« duke pĂ«rdorur drejt trupin tuaj” (1 Korintasve 6:19,20). BesimtarĂ«t i pĂ«rkasin Krishtit me qĂ«llim qĂ« tĂ« bĂ«jnĂ« vullnetin e Tij nĂ« falenderim pĂ«r TĂ«. KĂ«shtu Satani ka gabim kur thotĂ« se mbasi shpĂ«tohemi prej Krishtit nuk Ă«shtĂ« mĂ« nevoja t’i shĂ«rbejmĂ« Atij.

NĂ« fakt atĂ« qĂ« ka bĂ«rĂ« Krishti pĂ«r besimtarĂ«t dhe qĂ« Ă«shtĂ« duke bĂ«rĂ« ende, duhet t’u japĂ« atyre arsyen mĂ« tĂ« fortĂ« qĂ« mundet pĂ«r t’i shĂ«rbyer Atij. Krishti i ka çliruar prej fuqisĂ« sĂ« mĂ«katit, prej zemĂ«rimit tĂ« PerĂ«ndisĂ«, prej hidhĂ«rimit tĂ« vdekjes dhe vuajtjeve tĂ« skĂ«terrĂ«s - prandaj ata duhet tĂ« jenĂ« tĂ« gĂ«zuar t’i shĂ«rbejnĂ« me gĂ«zim dhe mirĂ«njohje. Pali i shkroi Titit: “Jezu Krishti dha jetĂ«n pĂ«r ne pĂ«r tĂ« na çliruar nga çdo faj dhe tĂ« na bĂ«jĂ« njĂ« popull qĂ« i pĂ«rket Atij e qĂ« bĂ«n gjithçka tĂ« mundshme pĂ«r tĂ« mirĂ«” (Titit 2:14).

Fakti qĂ« Krishti ka dhĂ«nĂ« jetĂ«n e Tij pĂ«r besimtarĂ«t duhet t’i bĂ«jĂ« ata mĂ« tĂ« etur pĂ«r tĂ« bĂ«rĂ« mirĂ«. Kjo Ă«shtĂ« arsyeja pse besimtarĂ«t e vĂ«rtetĂ« kanĂ« qenĂ« gjithmonĂ« aktivĂ« duke i shĂ«rbyer Krishtit. Nga ana tjetĂ«r nĂ«qoftĂ«se nuk duan t’i shĂ«rbejnĂ« PerĂ«ndisĂ«, duhet tĂ« pyesin veten nĂ«se janĂ« apo jo besimtarĂ« tĂ« vĂ«rtetĂ«. Apostull Gjoni shkroi: “Kush pohon se e njeh Krishtin, por nuk i bindet, Ă«shtĂ« gĂ«njeshtar dhe e vĂ«rteta nuk banon nĂ« tĂ«” (1 e Gjonit 2:4). Edhe njĂ«herĂ« pra, Satani e ka gabim: personi qĂ« shpĂ«tohet prej mĂ«katit nuk Ă«shtĂ« i pakujdesshĂ«m pĂ«r t’i shĂ«rbyer Krishtit. Jo, besimtari i rilindur dĂ«shiron t’i shĂ«rbejĂ« Krishtit me gjithĂ« zemĂ«r, me çfarĂ«do çmimi, sepse Krishti ka vuajtur shumĂ« pĂ«r tĂ« shpĂ«tuar çdo besimtar.