jump to navigation

Kreu 11

Postuar tek: Kundërshto Djallin

Ky kapitull flet gjithashtu pĂ«r dy mĂ«nyra me tĂ« cilat Satani pĂ«rpiqet t’i ndalojĂ« besimtarĂ«t t’i shĂ«rbejnĂ« Jezuit. Satani mund t’i bĂ«jĂ« tĂ« mendojnĂ« se vetĂ«m njĂ« numĂ«r i vogĂ«l njerĂ«zish i shĂ«rbejnĂ« Jezuit dhe kĂ«ta janĂ« mĂ« tĂ« parĂ«ndĂ«sishmit, mĂ« tĂ« pafuqishmit dhe mĂ« tĂ« varfĂ«rit nga tĂ« gjithĂ«. Satani do tĂ« thotĂ«, “sigurisht qĂ« ju nuk dĂ«shironi ta kaloni jetĂ«n tuaj midis njerĂ«zve tĂ« tillĂ« - tĂ« pafuqishĂ«m, injorantĂ« apo tĂ« varfĂ«r. Ă‹shtĂ« pa vlerĂ« t’i bindesh PerĂ«ndisĂ« nĂ« qoftĂ« se njerĂ«zit e PerĂ«ndisĂ« janĂ« tĂ« tillĂ«, apo jo?”

Ose sĂ« dyti Satani mund t’u tregojĂ« besimtarĂ«ve se si shumica e njerĂ«zve nĂ« botĂ« bĂ«jnĂ« siç u pĂ«lqen dhe qeshin me porositĂ« e PerĂ«ndisĂ«. Satani u thotĂ«: “Shumica e njerĂ«zve nuk shqetĂ«sohen pĂ«r rrugĂ«t e PerĂ«ndisĂ«, pra pĂ«rse ju duhet tĂ« jeni ndryshe? Do tĂ« ishte mĂ« mirĂ« pĂ«r ju tĂ« bĂ«nit si gjithĂ« tĂ« tjerĂ«t. Mos u merakosni tĂ« pasoni Jezuin.”

ÇfarĂ« duhet tĂ« mendojnĂ« besimtarĂ«t kur Satani u thotĂ« se nuk ua vlen tĂ« pasojnĂ« Krishtin? SĂ« pari ata duhet tĂ« kujtojnĂ« se, megjithĂ«se Satani i quan besimtarĂ«t tĂ« varfĂ«r, dhe mund tĂ« jenĂ« tĂ« varfĂ«r sipas mendimit tĂ« njerĂ«zve tĂ« kĂ«saj bote, ata janĂ« nĂ« tĂ« vĂ«rtetĂ« shumĂ« tĂ« pasur. Jo tĂ« pasur nĂ« para, por tĂ« pasur nĂ« bekimet e PerĂ«ndisĂ«. Jakovi dinte rreth kĂ«saj dhe shkroi: “DĂ«gjoni mirĂ«, vĂ«llezĂ«rit e mi! PerĂ«ndia zgjodhi pikĂ«risht ata qĂ« janĂ« tĂ« varfĂ«r nĂ« sytĂ« e kĂ«saj bote pĂ«r t’i pasuruar nĂ« bazĂ« tĂ« besimit tĂ« tyre; ata do tĂ« hyjnĂ« nĂ« botĂ«n e re tĂ« PerĂ«ndisĂ«, tĂ« cilĂ«n Ai ua premtoi atyre qĂ« e duan.” (Jakovit 2:5). KĂ«ta besimtarĂ« tĂ« krishterĂ« tĂ« pakĂ«t, tĂ« varfĂ«r, e pafuqi, siç do t’i quante Satani, janĂ« nĂ« tĂ« vĂ«rtetĂ« njerĂ«zit mĂ« tĂ« pasur e mĂ« tĂ« fuqishĂ«m nga tĂ« gjithĂ«. Ata kanĂ« pak nĂ« duar, por mĂ« shumĂ« nĂ« shpresĂ«. Ata zor se mund tĂ« kenĂ« ndonjĂ« gjĂ« tani, por pĂ«r ta Ă«shtĂ« duke ardhur mbretĂ«ria e lavdishme e PerĂ«ndisĂ«.

Besimtarë duhet të kujtojnë gjithashtu se gjatë gjithë historisë disa njerëz të Perëndisë kanë qenë të pasur dhe të famshëm. Në Bibël ne gjejmë njerëz si Abrahami dhe Jobi të cilët ishin të pasur. Kështu Satani nuk e ka të drejt kur thotë se të gjithë njerëzit e Perëndisë kanë qenë të varfër. Disa besimtarë janë të pasur në të mirat e kësaj bote kurse njerëzit e Perëndisë janë të gjithë të pasur në bekime shpirtërore.

Gjithashtu kĂ«to bekime shpirtĂ«rore janĂ« shumĂ« mĂ« tĂ« mĂ«dha sesa tĂ« gjitha pasuritĂ« tokĂ«sore tĂ« tĂ« gjithĂ« mĂ«katarĂ«ve nĂ« botĂ«. Besimtari mĂ« i varfĂ«r, por me bekime shpirtĂ«rore, ka mĂ« tepĂ«r se sa personi mĂ« i pasur ne tokĂ« qĂ« Ă«shtĂ« pa to. Bekimet shpirtĂ«rore kĂ«naqin nevojat kur pasuritĂ« tokĂ«sore nuk kanĂ« fuqi tĂ« bekojnĂ« apo ndihmojnĂ«. Jezui i quante bekimet shpirtĂ«rore si ‘ujĂ« i gjallë’ dhe tha: “Kush do tĂ« pijĂ« ujin qĂ« do t’ia jap unĂ« kurrĂ« mĂ« nuk do tĂ« ketĂ« etje, sepse uji qĂ« unĂ« do t’ia jap do tĂ« bĂ«het nĂ« tĂ« njĂ« burim i jetĂ«s sĂ« pĂ«rjetshmĂ«” (Gjoni 4:14). BesimtarĂ«t kanĂ« bekime qĂ« nuk sosin kurrĂ« dhe qĂ« nuk mund tĂ« grabiten. Bekimet e krishtere do tĂ« jenĂ« me ta nĂ« burg, nĂ« sĂ«mundje, nĂ« vdekje dhe nĂ« qiell. AsnjĂ« pasuri tokĂ«sore nuk mund ta bĂ«jĂ« kĂ«fĂ«. Kush Ă«shtĂ« atĂ«herĂ« me tĂ« vĂ«rtetĂ« i varfĂ«r: i ashtuquajturi besimtar ‘i varfĂ«r’, apo mĂ«katari mĂ« i pasur nĂ« tokĂ«?

Satani e fsheh tĂ« vĂ«rtetĂ«n kur thotĂ« se ka vetĂ«m pak besimtarĂ« nĂ« botĂ«. Kjo mund tĂ« jetĂ« e vĂ«rtetĂ« por nuk Ă«shtĂ« krejt e vĂ«rteta. TĂ« gjithĂ« besimtarĂ«t nĂ« botĂ« tani formojnĂ« njĂ« numur tĂ« madh. Dhe tĂ« gjithĂ« njerĂ«zit e PerĂ«ndisĂ« qĂ« kanĂ« jetuar gjatĂ« historisĂ« pĂ«rbĂ«jnĂ« me tĂ« vĂ«rtetĂ« njĂ« numur tĂ« madh. Apokalipsi 7:9 thotĂ« se njerĂ«zit e Zotit janĂ« “si njĂ« shumicĂ« e madhe qĂ« askush s’mund t’i numuronte. Ishin njerĂ«z prej çdo kombi, çdo fisi, populli dhe gjuhe”.

BesimtarĂ«t mund tĂ« jetojnĂ« atje ku ka shumĂ« pak besimtarĂ« tĂ« vĂ«rtetĂ« dhe shumica e tyre mund tĂ« jenĂ« tĂ« varfĂ«r e tĂ« pĂ«rulur. Por po vjen njĂ« ditĂ« - dhe sipas pikĂ«pamjes sĂ« PerĂ«ndisĂ« pĂ«r kohĂ«n, ajo ditĂ« vjen aq shpejt sa e nesĂ«rmja - kur kĂ«ta besimtarĂ« tĂ« varfĂ«r dhe tĂ« pĂ«rulur do tĂ« ndritin mĂ« shumĂ« se dielli. Pali shkroi se PerĂ«ndia “na ngjalli nga tĂ« vdekurit bashkĂ« me Jezuin, MesinĂ« edhe na vuri tĂ« rrimĂ« bashkĂ« me TĂ« nĂ« botĂ«n qiellore” (EfesianĂ«ve 2:6). NjĂ« ditĂ« PerĂ«ndia do t’i tregojĂ« botĂ«s se sa tĂ« bekuar janĂ« njerĂ«zit e Tij. AtĂ«herĂ« njerĂ«zit qĂ« janĂ« pasanikĂ« nĂ« tokĂ« do tĂ« dĂ«shirojnĂ« tĂ« kishin jetuar si kĂ«ta besimtarĂ« tĂ« cilĂ«t mendoheshin kaq tĂ« varfĂ«r.

UnĂ« besoj se Zoti do t’i bekojĂ« njerĂ«zit e tij mĂ« tepĂ«r sesa nĂ« tĂ« kaluarĂ«n duke i bekuar shpirtĂ«risht nĂ« kĂ«tĂ« botĂ« tĂ« tanishme. Mua mĂ« duket se po vijnĂ« ditĂ«t nĂ« tokĂ« kur tĂ« gjithĂ« njerĂ«zit besimtarĂ« tĂ« PerĂ«ndisĂ« nĂ« kĂ«tĂ« botĂ« do tĂ« pĂ«rparojnĂ« shpirtĂ«risht si asnjĂ«herĂ« mĂ« parĂ«. Kjo, sipas mendjes sime, Ă«shtĂ« kuptimi i vargjeve tĂ« tilla nĂ« BibĂ«l si Isai 2:22: “NĂ« ditĂ«t e fundit, mali i tempullit tĂ« PerĂ«ndisĂ« do tĂ« bĂ«het i fortĂ« si i pari midis maleve; ai do tĂ« ngrihet mbi kodrat dhe tĂ« gjitha kombet do tĂ« rrjedhin nĂ« tĂ«.” Ose Isai 66:20: “Dhe ata do tĂ« sjellin tĂ« gjithĂ« vĂ«llezĂ«rit tuaj, nga tĂ« gjitha kombet, nĂ« malin tim tĂ« ShenjtĂ« nĂ« Jeruzalem si njĂ« fli pĂ«r PerĂ«ndinĂ«.” Ose Psalmi 2:8: “KĂ«rko nga unĂ« tĂ« gjitha kombet. UnĂ« t’i dhuroj. Po tĂ« jap ty mbarĂ« tokĂ«n pĂ«r pronĂ«.” Tani njerĂ«zit e PerĂ«ndisĂ« janĂ« tĂ« bekuar; njĂ« ditĂ« bekimet e tyre do tĂ« shihen qartĂ« nĂ« kĂ«tĂ« botĂ«. KĂ«shtu besimtarĂ«t nuk duhet tĂ« dĂ«gjojnĂ« Satanin kur u thotĂ« se janĂ« tĂ« varfĂ«r e tĂ« pafuqishĂ«m.

Satani u thotĂ« gjithashtu besimtarĂ«ve se shumica e njerĂ«zve bĂ«jnĂ« thjesht siç u pĂ«lqen dhe qeshin me rrugĂ«t e PerĂ«ndisĂ«. Jo vetĂ«m njerĂ«zit e mĂ«dhenj e tĂ« pasur apo njerĂ«zit e mĂ«suar e tĂ« zgjuar, por njerĂ«zit e tĂ« gjithĂ« llojeve nuk shqetĂ«sohen kurrĂ« pĂ«r rrugĂ«t e PerĂ«ndisĂ«. Satani thotĂ«: “Ju mĂ« mirĂ« bĂ«ni si gjithĂ« tĂ« tjerĂ«t. Mos u merakosni qĂ« ecni sipas PerĂ«ndisĂ« - zor se e bĂ«n dikush tjetĂ«r kĂ«tĂ« gjĂ«.”

Kur Satani thotĂ« kĂ«shtu duhet tĂ« kujtojmĂ« tre fakte. SĂ« pari, Bibla paralajmĂ«ron qĂ« tĂ« mos ndjekim shembullin e njerĂ«zve mĂ«katarĂ«. Nuk Ă«shtĂ« zgjuarsi tĂ« bĂ«sh diçka thjesht sepse atĂ« e bĂ«jnĂ« shumĂ« njerĂ«z. Kjo shkon kundĂ«r çdo gjĂ«je qĂ« PerĂ«ndia u thotĂ« besimtarĂ«ve. “Mos merrni pjesĂ« nĂ« veprat e dyshimta pĂ«r tĂ« cilat duhet mbrojtja e errĂ«sirĂ«s. PĂ«rkundrazi nxirrini ato nĂ« shesh” (EfesianĂ«ve 5:11).

SĂ« dyti, nĂ« qoftĂ« se njerĂ«zit mĂ«katojnĂ« thjesht sepse mĂ«katojnĂ« shumĂ« tĂ« tjerĂ«, atĂ«herĂ« as Ă«ngjĂ«jt nĂ« qiell nuk mund t’i ndalojnĂ« nga vuajtja nĂ« skĂ«terrĂ«. “Ai qĂ« ecĂ«n me tĂ« zgjuarin bĂ«het i zgjuar; kurse njĂ« shok i budallait vuan dĂ«min” (Proverbat 13:20). NĂ« qoftĂ« se njerĂ«zit mĂ«katojnĂ« sepse mĂ«katojnĂ« tĂ« tjerĂ«t, ata do tĂ« pĂ«rjashtohen nga qielli dhe do tĂ« vuajnĂ« bashkĂ« me ta nĂ« skĂ«terrĂ«.

Së treti, besimtarët duhet të kujtojnë vlerën e jetës së tyre personale. A është me vlerë të humbasin veten e tyre të vërtetë, thjesht për të ecur së bashku me njerëzit e tjerë në mëkatin e tyre? Besimtarët duhet të jenë të kujdesshëm kur shohin se një numur i madh njerëzish janë duke bërë diçka. Nuk do të thotë se po vepron drejt e me zgjuarsi për shkak se marrin pjesë shumë veta. Dhe sigurisht që është më mirë të mbahesh në rrugë të drejtë, qoftë edhe vetëm, sesa të ecësh në rrugë të gabuar me njerëz të tjerë. Besimtarët nuk duhet të dëgjojnë Satanin kur u thotë se nuk është nevoja t’i shërbejnë Perëndisë meqënse shumë njerëz të tjerë qeshin me porositë e Tij. Nëqoftë ata e vlersojnë jetën e tyre, duhet të pasojnë Zotin Jezus me gjithë zëmër.