jump to navigation

Kreu 5

Postuar tek: Kundërshto Djallin

Ky kapitull flet pĂ«r njĂ« mĂ«nyrĂ« tjetĂ«r me tĂ« cilĂ«n Satani pĂ«rpiqet t’i bĂ«jĂ« besimtarĂ«t tĂ« mĂ«katojnĂ«. Satani u thotĂ« se Ă«shtĂ« lehtĂ« tĂ« largohesh nga mĂ«kati, tĂ« pendohesh. Satani thotĂ«, “Ajo qĂ« duhet tĂ« bĂ«ni Ă«shtĂ« tĂ« thoni: ‘PerĂ«ndi, ki mĂ«shirĂ« pĂ«r mua,’ dhe Ai do t’ju falĂ«. TĂ« pendohesh Ă«shtĂ« lehtĂ«. Pra mos u shqetĂ«soni pĂ«r mĂ«katimin. “

Kjo gënjeshtër e Satanit është shumë e rrezikshme. Është një gënjeshtër e cila ka vënë shumë njerëz nën fuqinë dhe kontrollin e mëkatit. Për t’u penduar nuk është e lehtë: është vështirë aq vështirë sa është përtej fuqisë njerëzore. Për t’u penduar, besimtarët u nevojitet një fuqi jo më e vogël se ajo që krijoi botën apo që ngriti Jezu Krishtin nga vdekja.

Apostull Pali i shkroi Timoteut se shĂ«rbĂ«torĂ«t e PerĂ«ndisĂ« duhet t’u mĂ«sojnĂ« njerĂ«zve tĂ« vĂ«rtetĂ«n, nĂ« shpresĂ« se PerĂ«ndia do t’u japĂ« atyre pendim (2Timoteu 2:25). Pendimi nuk Ă«shtĂ« i lehtĂ«. Pendimi Ă«shtĂ« njĂ« dhuratĂ« nga PerĂ«ndia. Profeti Jeremia thotĂ«: “A mund tĂ« ndryshojĂ« leopardi pullat e tij? Jo: as ju njerĂ«z qĂ« vazhdoni tĂ« bĂ«ni keq nuk mund tĂ« ndryshoni e tĂ« bĂ«ni mirĂ«!” NjerĂ«zit nuk mund tĂ« ndryshojnĂ« vetĂ«. Ata nuk mund tĂ« largohen nga mĂ«kati vetĂ«. Ata kanĂ« nevojĂ« pĂ«r fuqinĂ« e PerĂ«ndisĂ« qĂ« tĂ« veprojĂ« dhe t’i ndryshojĂ« nga brenda. Thjesht tĂ« thuash fjalĂ«t “PerĂ«ndi ki meshirĂ« pĂ«r mua” nuk Ă«shtĂ« pendim i vĂ«rtetĂ«. PĂ«rdorimi i fjalĂ«ve si kĂ«to, pa ndonjĂ« ndryshim nĂ« jetĂ«n e personit, Ă«shtĂ« thjesht shtirje pĂ«r pendim. Pendimi i rremĂ« e dĂ«non mĂ«katarin mĂ« tepĂ«r se sa vetĂ« mĂ«kati.

Pendimi ka tre faza, faza e parĂ« Ă«shtĂ« ‘ndryshimi’ ose ‘kthimi’. Pendimi nĂ«nkupton largimin prej mĂ«katit dhe kthimin te PerĂ«ndia. Ă‹shtĂ« tĂ« kthehesh nga errĂ«sira nĂ« dritĂ«. Isai thotĂ«: “Le tĂ« braktisĂ« i ligu rrugĂ«n e tij dhe njĂ«riu i keq mendimet e tij. Le t’i kthehet PerĂ«ndisĂ«” (Isai 55:7). Pendimi nĂ«nkupton largimin nga i gjithĂ« mĂ«kati, bile dhe nga mĂ«kati mĂ« i dashur. Kthehuni te PerĂ«ndia dhe çdo gjĂ« qĂ« PerĂ«ndia thotĂ« Ă«shtĂ« mirĂ«. Kur njerĂ«zit pendohen, ata e dinĂ« qĂ« nĂ« ta s’ështĂ« asgjĂ« qĂ« kĂ«naq PerĂ«ndinĂ« dhe qĂ« gjithçka kanĂ«, Ă«shtĂ« mĂ«kat kĂ«shtu i kthehen PerĂ«ndisĂ« pĂ«r ndihmĂ«n dhe faljen e Tij. Pendimi nuk Ă«shtĂ« kurrĂ« i lehtĂ«: ai Ă«shtĂ« i vĂ«shtirĂ«, shkakton brengĂ« dhe turp.

Faza e dytĂ« e pendimit Ă«shtĂ« njĂ« ndryshim i plotĂ« nĂ« jetĂ« tĂ« njerĂ«zve. Pendimi nĂ«nkupton njĂ« ndryshim nĂ« jetĂ«n e tyre tĂ« brendshme - nĂ« mendimin e tyre dhe nĂ« çfarĂ« dĂ«shirojnĂ«. Pendimi gjithashtu nĂ«nkupton njĂ« ndryshim nĂ« jetĂ«, tĂ« cilin mund ta shohin njerĂ«zit e tjerĂ« - ndryshim nĂ« mĂ«nyrĂ«n e jetesĂ«s, veprimit, zakoneve dhe pikpamjeve tĂ« tyre. “Lahuni dhe pastroni veten” (Isai 1:16). Kjo nuk do tĂ« thotĂ« tĂ« “lani trupin tuaj” por “pastroni mĂ«nyrĂ«n tuaj tĂ« tĂ« menduarit”. Vargu vazhdon, “Hiqmini sysh punĂ«t tuaja tĂ« mbrapshta.” Kjo tĂ« thotĂ« tĂ« largohesh prej punĂ«ve tĂ« kĂ«qija. Pendimi nĂ«nkupton njĂ« ndryshim tĂ« brendshĂ«m dhe tĂ« jashtĂ«m: njĂ« ndryshim nĂ« krejt jetĂ«n.

Faza e tretĂ«. Pendimi duhet tĂ« vazhdojĂ« gjatĂ« gjithĂ« jetĂ«s sĂ« besimtarĂ«ve. Pendimi nĂ«nkupton zbatimin gjithmonĂ« e mĂ« plotĂ«sisht tĂ« ligjeve tĂ« PerĂ«ndisĂ«. Ai nĂ«nkupton afrimin sa mĂ« pranĂ« PerĂ«ndisĂ« megjithĂ«se nĂ« tĂ« njĂ«jtĂ«n kohĂ«, besimtarĂ«t pĂ«rsĂ«ri e dinĂ« qĂ« janĂ« mĂ«katarĂ«. Jeta e njĂ« besimtari pĂ«rbĂ«het prej kthimit nga mĂ«kati tek PerĂ«ndia: ajo Ă«shtĂ« plot me pendim. Apostull Pali, tĂ« cilin PerĂ«ndia e pĂ«rdori aq madhĂ«risht, pĂ«rsĂ«ri mund tĂ« thoshte: “MjerĂ« unĂ« njeriu! Kush do mĂ« shpĂ«tojĂ« nga ky trup i vdekjes?” (Romaket 7:24). Ai akoma po pendohej. MĂ« pas tha: “I falem PerĂ«ndisĂ« nĂ«pĂ«rmjet Zotit tonĂ« Jezu Krisht” (RomakĂ«t 7:25).

Pendimi nuk Ă«shtĂ« i natyrshĂ«m pĂ«r qĂ«niet njerĂ«zore. NjerĂ«zve u nevojitet aq shumĂ« mĂ«shirĂ«, mirĂ«si, dashuri dhe fuqi nga PerĂ«ndia pĂ«r t’u penduar, sa ç’u nevojitet edhe pĂ«r t’u larguar prej mĂ«katit. “Ejani, le tĂ« kthehemi drejt PerĂ«ndisĂ«. Ai na ka thyer nĂ« copra, por Ai do na shĂ«rojĂ«. Ai na ka plagosur, por do tĂ« na i lidhĂ« plagĂ«t. Pas dy ditĂ«sh Ai do tĂ« na pranojĂ«. NĂ« ditĂ«n e tretĂ« do tĂ« na pĂ«rtĂ«rijĂ« qĂ« tĂ« mund tĂ« jetojmĂ« nĂ« prezencĂ«n e tij” (Hozea 6:1,2). Vini re qĂ« Ă«shtĂ« PerĂ«ndia Ai qĂ« i bĂ«n tĂ« gjitha kĂ«to gjĂ«ra pĂ«r popullin e tij. Ai i shĂ«ron ata; iu lidh plagĂ«t; i pranon dhe i pĂ«rtĂ«rin. Fuqia dhe dashuria e PerĂ«ndisĂ« Ă«shtĂ« nĂ« veprim kur besimtari pendohet! Pa mĂ«shirĂ«n dhe dashurinĂ« e PerĂ«ndisĂ« nĂ« veprim nuk ka pendim tĂ« vĂ«rtetĂ«.

Satani mund t’u thotĂ« njerĂ«zve nĂ« fillim, se pendimi Ă«shtĂ« i lehtĂ«. Por mbasi ata tĂ« jenĂ« futur nĂ« mĂ«kat, ai do ta ndryshojĂ« mesazhin e tij dhe do t’u thotĂ« qĂ« pendimi Ă«shtĂ« pothuajse i pamundur. Porsa tĂ« jenĂ« futur nĂ« mĂ«kat, Satani do t’u thotĂ« se tani pendimi Ă«shtĂ« gjĂ«ja mĂ« e rĂ«ndĂ« dhe mĂ« e vĂ«shtirĂ« nĂ« botĂ«. Ai do t’u tregojĂ« se Ă«shtĂ« shumĂ« e vĂ«shtirĂ« tĂ« largohen prej mĂ«katit, i cili Ă«shtĂ« bĂ«rĂ« pjesĂ« e jetĂ«s sĂ« tyre. Ai do t’u thotĂ« se nuk mund tĂ« pendoheni kur nuk i keni kushtuar rĂ«ndĂ«si mĂ«shirĂ«s sĂ« PerĂ«ndisĂ« dhe paralajmĂ«rimeve tĂ« Shpirtit tĂ« ShenjtĂ«. Satani do t’u kujtojĂ« sa herĂ« mĂ«katuan dhe sa tĂ« kĂ«qija janĂ« mĂ«katet e tyre. Ai do t’u thotĂ« “Ă‹shtĂ« e pamundur tĂ« pendohesh tani.”

Sidoqoftë besimtarët duhet të jenë të zgjuar. Ata duhet të pendohen në kohë, tani! Pendimi nuk është kurrë i lehtë, por mëshira e Perëndisë është atje për të ndihmuar të gjithë ata që i largohen mëkatit dhe i kthehen Atij.