jump to navigation

Hyrje

Postuar tek: Kujdes Me Biblën më: 02, 25, 2009

KohĂ«t e fundit, midis studiuesve dhe shkrimtarĂ«ve tĂ« krishterĂ« ka patur njĂ« debat. Ai ka arritur tĂ« njihet (pas titullit tĂ« publikimit amerikan i cili sinjalizoi raundin e parĂ« tĂ« diskutimit) si ‘beteja pĂ«r BiblĂ«n’. NĂ« tĂ« vĂ«rtetĂ«, ai nuk Ă«shtĂ« njĂ« debat i ri. ShumĂ« prej argumenteve tĂ« tij janĂ« dĂ«gjuar dhe pĂ«rdorur qĂ« mĂ« parĂ«. Por, deri tani, kjo Ă«shtĂ« njĂ« betejĂ« e zhvilluar nga studiuesit, dhe jo nga tĂ« krishterĂ«t e thjeshtĂ«. Nuk Ă«shtĂ« qĂ«llimi i kĂ«tij libri tĂ« diskutojĂ« atĂ« betejĂ«!

NĂ« vend tĂ« kĂ«saj, kĂ«to faqe janĂ« shkruar mbi bindjen se po luftohet njĂ« tjetĂ«r ‘betejĂ« pĂ«r BiblĂ«n’. Kjo betejĂ« tjetĂ«r luftohet ditĂ« pĂ«r ditĂ« nĂ« jetĂ«n e çdo tĂ« krishteri. Ă«shtĂ« beteja e leximit, kuptimit, dhe vĂ«nies nĂ« praktikĂ« tĂ« mesazhit tĂ« BiblĂ«s. NĂ« fakt, nĂ« shumĂ« mĂ«nyra kjo Ă«shtĂ« njĂ« betejĂ« shumĂ« mĂ« e gjerĂ« se tjetra, sepse ajo pĂ«rfshin tĂ« krishterĂ«t e shumĂ« sfondeve dhe pikĂ«pamjeve tĂ« ndryshme. Ajo tĂ« pĂ«rfshin ty dhe mua. Dhe sigurisht, ajo Ă«shtĂ« njĂ« betejĂ« e lashtĂ«.

Disa prej atyre qĂ« argumentojnĂ« pĂ«r pagabueshmĂ«rinĂ« e fjalĂ«s sĂ« PerĂ«ndisĂ« vĂ«nĂ« nĂ« dukje prototipin e debatit tĂ« tyre, i cili mund tĂ« gjendet nĂ« kapitujt e parĂ« tĂ« librit tĂ« ZanafillĂ«s. Atje, Satani tha: ‘Me siguri PerĂ«ndia nuk tha kĂ«shtu!’ ‘Pse, me tĂ« vĂ«rtetĂ« i besoni fjalĂ«s sĂ« PerĂ«ndisĂ«?’

Por veprimi nĂ« atĂ« konfliktin e parĂ« nuk kufizohej vetĂ«m nĂ« autoritetin e fjalĂ«s sĂ« PerĂ«ndisĂ«. NĂ« njĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« hollĂ«, ai ishte edhe rreth asaj se çfarĂ« kishte thĂ«nĂ« PerĂ«ndia, se si duhej tĂ« interpretohej ajo (‘Ju nuk keni pĂ«r tĂ« “vdekur” nĂ« atĂ« kuptim’ tha Satani), dhe nĂ«se do t’i bindej asaj apo jo. PikĂ«risht, kjo Ă«shtĂ« beteja tĂ« cilĂ«n duhet ta luftojnĂ« dita-ditĂ«s shumica prej nesh qĂ« janĂ« tĂ« krishterĂ« tĂ« zakonshĂ«m. Duhet qĂ« tĂ« lĂ«shojmĂ« vend nĂ« jetĂ«n tonĂ« pĂ«r tĂ« dĂ«gjuar se çfarĂ« po thotĂ« PerĂ«ndia nĂ«pĂ«rmjet fjalĂ«s sĂ« Tij; nuk Ă«shtĂ« gjithmonĂ« e lehtĂ« qĂ« ta kuptojmĂ« nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« drejtĂ« atĂ« qĂ« shkruhet nĂ« Shkrim; gjithmonĂ« pĂ«rballemi me sfidĂ«n se si ta interpretojmĂ« pĂ«r situatĂ«n tonĂ« mĂ«simin e dhĂ«nĂ« njerĂ«zve kaq shumĂ« kohĂ« mĂ« parĂ«. Dhe pastaj, Ă«shtĂ« dhe çështja e fundit: si mund ta ndjek kĂ«tĂ« mĂ«sim me njĂ« bindje praktike nĂ« vetĂ« jetĂ«n time?

Kjo është beteja në të cilën duhet të rrëfej se e gjej veten duke luftuar. Ajo është pjesë e betejës në jetën e krishterë në përgjithësi, dhe kështu unë parashikoj se do të vazhdoj të luftoj deri në fund të jetës sime. Jo gjithmonë kam dalë me sukses në të: në të vërtetë, në njëfarë mënyre shoh se lufta bëhet më e ashpër tani që jam më i rritur.

Biblën kam filluar ta lexoj që kur kam qenë i vogël. Që kur isha nëntë vjeç unë fillova të ndjek Lidhjen e Shkrimit (Scripture Union) dhe fillova të lexoj përditë nga një pjesë të fjalës së Perëndisë, duke u lutur që Ai të m’i hapte sytë për të zbuluar gjërat e mrekullueshme në të. Mendoj se e gjeja më të lehtë atëherë për të bërë kohë, dhe për të marrë kohë për të lexuar dhe përvetësuar përbrenda mesazhin e fjalës së Perëndisë. Shpesh kam menduar se jam ushqyer me kapitalin që kam qenë i mundur ta investoj atëherë. Tani, jeta është e mbushur me detyra dhe përgjegjësi; koha duket të zhduket me një shpejtësi alarmante. Gjithnjë e më tepër e shoh se koha duhet shfrytëzuar (Ef. 5:16). Por kjo është e vërtetë për shumicën prej nesh. Është kjo përvojë e ndarë midis nesh e cila u bë një nga motivimet e mia kryesore për shkrimin e këtij libri. Shpresoj se ai nuk do t’ju inkurajojë vetëm që ju të kushtoni më shumë kohë dhe energji në studimin e fjalës së Perëndisë, por edhe për t’ju shpëtuar nga shumë qorrsokakë në të cilët vërdallosen shpesh lexuesit e Biblës.

Përkrah shumë librave të vyer që po shkruhen sot për autoritetin dhe frymëzimin e Biblës, ka vend edhe për një libër tjetër që është ndoshta pak më shumë praktik. Unë besoj këtë për këtë arsye: tjetër është të thuash se Bibla është fjala e e pagabueshme e Perëndisë, dhe tjetër është të jetosh nën dritën e këtij besimi; ta kuptosh Biblën siç duhet në mendje dhe t’i bindesh asaj plotësisht në jetën tonë. është tmerrësisht e mundur që të pretendosh me zë të lartë për autoritetin e Shkrimit, por të jetosh një jetë dhe të shfaqësh një shpirt që tregojnë pak për hirin e asaj Fryme që është Autori i Shkrimit.

Ă‹shtĂ« e mundur qĂ« dy njerĂ«z tĂ« bien dakord qĂ« Shkrimi Ă«shtĂ« fjala e pagabueshme e PerĂ«ndisĂ«, dhe megjithatĂ«, ngaqĂ« njĂ«ri (ose tĂ« dy) e interpretojnĂ« Shkrimin nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« gabuar, tĂ« lexojnĂ« praktikisht dy libra tĂ« ndryshĂ«m. Por nĂ«se ne nuk e trajtojmĂ« siç duhet fjalĂ«n e PerĂ«ndisĂ«, dhe nuk e kuptojmĂ« dhe nuk e zbatojmĂ« siç duhet, rrĂ«fimi ynĂ« i pagabueshmĂ«risĂ« sĂ« saj nuk ka pĂ«r tĂ« ndikuar me tĂ« vĂ«rtetĂ« nĂ« jetĂ«n tonĂ«. NgaqĂ« Bibla na thotĂ« “TrajtomĂ« siç duhet” siç na thotĂ« dhe “BesomĂ« plotĂ«sisht”, unĂ« jam pĂ«rpjekur tĂ« shkruaj njĂ« hyrje pĂ«r BiblĂ«n nĂ« kapitujt qĂ« vijojnĂ«, e cila do t’u vijĂ« nĂ« ndihmĂ« atyre qĂ« kanĂ« filluar ta lexojnĂ« vetĂ« BiblĂ«n dhe t’i shpĂ«tojĂ« ata prej disa grackave; dhe e cila gjithashtu do tĂ« veprojĂ«, siç shpresoj, edhe si njĂ« gardh dhe rrjetĂ« sigurie pĂ«r ata qĂ« kanĂ« shkuar mĂ« tej nĂ« rrugĂ«, duke i mbajtur ata nĂ« rrugĂ«n mbi tĂ« cilĂ«n shkĂ«lqen si njĂ« dritĂ« e lavdishme Fjala e PerĂ«ndisĂ«.

I jam mirënjohës Toni Kollins-it (Tony Collins), dikur i shtëpisë botuese Hodder & Stoughton, për shtysën që më dha për të shkruar këtë libër. Forma që ka marrë ai tani ishte sugjerim i tij dhe unë e kam vlerësuar interesin e tij në zhvillimin e tij. I jam gjithashtu mirënjohës shokut tim shumë të mirë Rev. Uilliam Dunlop i kishës së Sh. Xhorxh-Tron (St. George’s-Tron Church) në Glasgou për leximin dhe diskutimin e dorëshkrimit tim me mua. Është e panevojshme të thuhet se asnjë prej këtyre dy shokëve të mi nuk mund të mbahet përgjegjës për përmbajtjen! Si gjithmonë, unë dua t’i shpreh vlerësimin tim familjes sime për inkurajimin e tyre dhe miqësinë e dashur që e bën të mundur shkruajtjen e një libri!

SINCLAIR B. FERGUSON
Glasgou
Tetor 1981

Share|