jump to navigation

NĂ«na e Abijahut ishte: Mikaja apo Maaka?

Postuar tek: Mospërputhjet në Bibël

A ishte emri i nënës së Abijahut, Mikaja,e bija Urielit nga Gibeahu (2 Kronikave 13:2) apo Maakah, bija e Absalomit (2 Kronikave 11:20 & 2 Samueli 14:27)?

(Kategoria: Është keqkuptuar përdorimi i hebraishtes)

Kjo mospĂ«rputhje nĂ« dukje mbĂ«shtetet nĂ« kuptimin e fjalĂ«s hebraike “bat”, e cila Ă«shtĂ« e pĂ«rkthyer nĂ« anglisht “e bija”. Edhe pse zakonisht pĂ«rdoret pĂ«r tĂ« treguar pasardhĂ«sin femĂ«r tĂ« gjeneratĂ«s sĂ« parĂ«, gjithashtu mundet t’i referohet edhe njĂ« lidhjeje familjare tĂ« largĂ«t. NjĂ« shembull i kĂ«saj Ă«shtĂ« tek 2 Samueli 1:24, qĂ« thotĂ«: “O bija tĂ« Izraelit, vajtoni Saulin…” Pasi qĂ« kjo Ă«shtĂ« 900 vjet pas kohĂ«s kur Izraeli (i quajtur gjithashtu Jakob) jetoi, Ă«shtĂ« e qartĂ« qĂ« ky varg i referohet grave izraelite, qĂ« ishin pasardhĂ«se tĂ« largĂ«ta tĂ« tij.

Kur e shikojmĂ« nĂ« kĂ«tĂ« dritĂ«, ‘mospĂ«rputhja’ zhduket. 2 Kronikave 13:12 shĂ«non qartĂ« qĂ« Mikaja Ă«shtĂ« bija e Urielit. Ne mund tĂ« supozojmĂ« qĂ« Urieli u martua me TamarĂ«n, bijĂ«n e vetme dhe mĂ« tĂ« afĂ«rt tĂ« Absalomit. SĂ« bashku ata patĂ«n MikajĂ«n e cila mĂ« pas u martua me mbretin Rehoboam dhe u bĂ« nĂ«na e Abijahut. 2 Kronikave 11:20 dhe 1 MbretĂ«rit 15:2, nĂ« njoftimin se Maakah ishte e bija e Absalomit, thjesht e lidhin atĂ« me gjyshin e saj mĂ« tĂ« famshĂ«m, nĂ« vend tĂ« babait mĂ« pak tĂ« njohur, pĂ«r tĂ« treguar prejardhjen mbretĂ«rore. Abishalomi Ă«shtĂ« njĂ« variant i Absolomit dhe Mikaja Ă«shtĂ« njĂ« variant i Maaka. KĂ«shtu qĂ« pema gjenealogjike duket nĂ« kĂ«tĂ« mĂ«nyrĂ«:

Absolom/Abishalom
|
Tamara—-Uriel
|
Rehobami—-Maakah/Mikajah
|
Abijahu