jump to navigation

15. Sa ishte e madhe ena: 2000 apo 3000 bate?

Postuar tek: Mospërputhjet në Bibël më: 12, 21, 2008

A ndërtoi Solomoni një mbajtës prej metali që përmbante 2,000 bate (1 Mbretërit 7:26) apo mbi 3,000 bate (2 Kronikave 4:5)?

(Kategoria: Është keqkuptuar qëllimi i autorit, ose është gabimi i kopjuesit)

Folja hebraike e pĂ«rkthyer si “pĂ«rmbante” dhe “mbante” ndryshon nga ajo qĂ« pĂ«rkthehet si “pranon”; dhe kuptimi mund tĂ« jetĂ« qĂ« mbajtsja zakonisht pĂ«rmbante 2,000 bate. Por kur mbushej nĂ« tĂ«rĂ« kapacitetin e tij ai pranonte 3,000 bate. NĂ« kĂ«tĂ« mĂ«nyrĂ« kronisti thjesht pĂ«rmend sasinĂ« e ujit qĂ« do tĂ« bĂ«nte enĂ«n tĂ« dukej si njĂ« burim qĂ« rrjedh sesa njĂ« pishinĂ« e qetĂ«. Kjo na informon qĂ« 3,000 gallonĂ« me ujĂ« ishin tĂ« nevojshme pĂ«r ta mbushur plotĂ«sisht kĂ«tĂ« det i cili zakonisht pĂ«rmbante 2,000 gallonĂ«.

NjĂ« tjetĂ«r zgjidhje ndjek temĂ«n tjetĂ«r tĂ« pĂ«rmendur mĂ« herĂ«t, qĂ« numri nĂ« germa hebraike pĂ«r 2,000 ka qĂ«nĂ« ngatĂ«rruar nga shkruesi me numrin e ngjashĂ«m alfabetik 3,000. Duhet tĂ« pĂ«rmendim qĂ« Shabiri (nĂ« debatin e tij me 25 shkurt 1998 kundĂ«r Jay Smithit nĂ« Birmingen, Angli) citoi kĂ«tĂ« “mospĂ«rputhje” dhe shtoi qĂ« nĂ«se njĂ« batĂ« kishte diametrin prej 10 kubitĂ«sh ajo nuk ka mundur tĂ« ketĂ« njĂ« perimetĂ«r prej 30 kubitĂ«sh, siç thotĂ« teksti, (pasi qĂ« ‘pi’-ja dikton qĂ« ajo tĂ« kishte perimetrin 31,416 ose njĂ« diametĂ«r prej 9.549). Shamiri e dha njĂ« humor “MĂ« gjeni njĂ« banjĂ« tĂ« tillĂ« dhe unĂ« do tĂ« pagĂ«zohem nĂ« tĂ«!”

Por Shabiri nuk ka lexuar mirë tekstin ose dëshironte ta bënte një shaka përçmuese dhe të pavend. Pse? Sepse teksti thotë që ajo ishte 8 cm e trashë dhe kishte një buzë në formë të një zambaku. Prandaj varet se nga fillon matjen. Nga pjesa e lartme ose e poshtme e buzës, ose nga pjesa e brendshme ose e jashtme e enës, të gjitha do të na jepnin diametrin e ndryshëm; dhe varësisht nga mënyra e matjes, pra qoftë nga maja e buzës ose pika më e ulët e saj, ju do të nxirrnit perimetrin e ndryshëm. Me fjalë të tjera, Shabiri do të mund të pagëzohej mirë nëse dikush do të vriste mendjen për ta bërë një kopje të saj! (Haley faqe 382: Drita e Jetës II 1992:192).

Share|