jump to navigation

02. Numri i popullsisë: 800.000 apo 1.100.000?

Postuar tek: Mospërputhjet në Bibël më: 04, 14, 2008

2 Samueli 24:9 jep një numër të popullsisë së Izraelit, pra 800,000, gjersa 1 Kronikave 21:5 thotë që kanë qenë 1,100,000.

(Kategoria: Është keqkuptuar konteksti historik ose është keqkuptuar qëllimi i autorit)

Ka mënyra të ndryshme për të kuptuar jo vetëm këtë problem por edhe sfidën tjetër gjithashtu, pasi që të dyja i referohen fragmentit të njëjtë dhe regjistrimit të njëjtë. Është e mundshme që diferenca midis të dy llogaritjeve janë të ndërlidhura me natyrën jozyrtare dhe të papërfunduar të regjistrimit të popullsisë (e cila do të diskutohet më vonë), ose që libri i Samueli paraqet numra të rrumbullaksuar, veçanërisht për Judën. Megjithatë, përgjigja më e besueshme do të ishte që njëra kategori përfshin kategorinë e meshkujve që ajo tjetra i përjashton.

Ă‹shtĂ« plotĂ«sisht e besueshme qĂ« numri tek 1 Kronikave 21:5 pĂ«rfshinte tĂ« gjithĂ« meshkujt nĂ« dispozicion qĂ« ishin tĂ« moshĂ«s luftarake, qoftĂ« tĂ« kenĂ« qenĂ« nĂ« betejĂ« ose jo, derisa llogaritja tek 2 Samueli 24:9 flet vetĂ«m pĂ«r ata qĂ« ishin tĂ« gatshĂ«m pĂ«r luftĂ«. Raporti i Joabit tek 2Samueli 24 pĂ«rdor fjalĂ«n ‘is hayil, qĂ« e pĂ«rkthyer do tĂ« thotĂ« “burra tĂ« fuqishĂ«m”, ose trupa tĂ« ushtruar nĂ« betejĂ«, dhe i referohet atyre duke numĂ«ruar 800,000 veteranĂ«. Ă‹shtĂ« e arsyeshme qĂ« aty tĂ« kishte edhe 300,000 njerĂ«z shtesĂ« tĂ« moshĂ«s ushtarake qĂ« mbaheshin rezervĂ«, por akoma tĂ« papĂ«rfshirĂ« nĂ« luftĂ« fushore. TĂ« dy grupet do tĂ« formonin kĂ«shtu 1,100,000 burra tek llogaritja 1 Kronikave 21 qĂ« nuk pĂ«rfshin termin “is hayil” pĂ«r t’i pĂ«rshkruar ata. (Archer 1982: 188-189 dhe Drita e JetĂ«s II 1992:189-190)

Share|