jump to navigation

25. Jozueu e pushtoi apo jo Jerusalemin?

Postuar tek: Mospërputhjet në Bibël më: 03, 10, 2009

Jozueu dhe izraelitët e pushtuan (Jozueu 10:23,40) apo nuk e pushtuan (Jozueu 15:63) Jerusalemin?

(Kategoria: Është keqkuptuar teksti)

PĂ«rgjigja e shkurtĂ«r Ă«shtĂ«, jo nĂ« kĂ«tĂ« fushatĂ«. Vargjet e dhĂ«na janĂ« nĂ« harmoni tĂ« plotĂ« dhe ngatĂ«rrimi ngrihet vetĂ«m nga keqkuptimi i fragmentit nĂ« fjalĂ«. Tek Jozueu 10, Ă«shtĂ« mbreti i Jerusalemit qĂ« vritet: qyteti i tij nuk Ă«shtĂ« pushtuar (vargjet 16 –18 dhe 22-26). TĂ« pesĂ« mbretĂ«rit amoritĂ« dhe ushtritĂ« e tyre i lanĂ« qyetetet e tyre dhe u kthyen nĂ« Gibeon. Jozueu dhe izraelitĂ«t i nxorrĂ«n ata dhe tĂ« pesĂ« mbretĂ«rit ikĂ«n nĂ« njĂ« shpellĂ« nĂ« Makedah, nga e cila ushtarĂ«t e Jozueut ia sollĂ«n dhe ai i vrau tĂ« gjithĂ«. Sa i pĂ«rket ushtrive tĂ« tyre, vargu 20 thotĂ«: “dhe ata qĂ« shpĂ«tuan kĂ«rkuan strehĂ« nĂ« qytetet e fortifikuara” qĂ« tregon qartĂ« se qytetet nuk ishin tĂ« pushtuara. Pra, ishin mbretĂ«rit, dhe jo qytetet e tyre qĂ« ishin tĂ« pushtuara.

Jozueu 10:28-42 shĂ«non pjesĂ«n tjetĂ«r tĂ« kĂ«saj fushate ushtarake. KĂ«tu shĂ«nohet qĂ« disa qytete ishin tĂ« pushtuara dhe tĂ« shkatĂ«rruara, dhe kĂ«to ishin: Makedahu, Libnahu, Lakishi, Egloni, Hebroni dhe Debiri. TĂ« gjitha kĂ«to qytete janĂ« nĂ« pjesĂ«n jugperĂ«ndimore nga Jerusalemi. Mbreti Gezer dhe ushtria e tij u mposhtĂ«n nĂ« fushĂ« kur po pĂ«rpiqeshin t’i ndihmonin Lakishit (v. 33) dhe nĂ« vargun 30 njĂ« krahasim Ă«shtĂ« bĂ«rĂ« me pushtimin mĂ« tĂ« hershĂ«m tĂ« Jerikos, por asnjĂ«ra nga kĂ«to qytete ishin tĂ« pushtuara nĂ« kĂ«tĂ« kohĂ«. Vargjet 40 & 41 pĂ«rshkruajnĂ« kufijtĂ« e kĂ«saj fushate, tĂ« cilat ndodheshin nga ana jugore dhe perĂ«ndimore e Jerusalemit. E rĂ«ndishme tĂ« thuhet, Gibeoni, kufiri lindor i kĂ«saj fushate, Ă«shtĂ« akoma pĂ«rafĂ«rsisht 10 milje nga ana veriperĂ«ndimore e Jerusalemit. Prandaj Jerusalemi nuk Ă«shtĂ« i shĂ«nuar si ‘i pushtuar’ nĂ« Jozueu 10. Kjo Ă«shtĂ« nĂ« pĂ«rputhje tĂ« plotĂ« me Jozueu 15:63, qĂ« pohon se Juda nuk mundej t’i largonte jebusitĂ«t nga Jerusalemi.

Share|