jump to navigation

Kur e pastroi Jezusi tempullin?

Postuar tek: Mospërputhjet në Bibël

A e pastroi Jezusi tempullin kur hyri në Jerusalem (Mateu 21:12) apo nuk e pastroi atë (Marku 11:1-17) atë ditë, por ditën tjetër?

(Kategoria: Është keqkuptuar qëllimi i autorit)

ÇelĂ«sin pĂ«r kuptimin e kĂ«saj mund ta gjejmĂ« tek pĂ«rdorimi i tregimit tek Mateu. NganjĂ«herĂ« duket se ai e rregullon materialin e tij duke e renditur atĂ« sipas temĂ«s sesa nĂ« seri tĂ« pĂ«rpiktĂ« kronologjike. Shiko pyetjen e ardhshme (nr. 46) pĂ«r mĂ« tepĂ«r detaje. Duke pasur parasysh kĂ«tĂ« gjĂ«, Ă«shtĂ« e mundshme qĂ« Mateu lidh pastrimin e tempullit me hyrjen triumfale, edhe pse pastrimi ndodhi tĂ« nesĂ«rmen, vargu 12 thotĂ« qĂ« “Jezusi hyri nĂ« tempull” por nuk thotĂ« qĂ« kjo gjĂ« ndodhi menjĂ«herĂ« pas hyrjes nĂ« Jerusalem. Vargu 17 na informon qĂ« ai u largua nga Jerusalemi dhe shkoi nĂ« Betani pĂ«r tĂ« kaluar natĂ«n.

Marku 11:11 gjithashtu thotĂ« qĂ« ai shkoi nĂ« Betani po atĂ« natĂ«, por kjo ishte diçka qĂ« ai bĂ«ntĂ« çdo natĂ« tĂ« asaj jave nĂ« Jerusalem. Mateu 21:23 thotĂ«: “Kur hyri nĂ« tempull” nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« ngjashme me vargun 12, por Luka 20:1 thotĂ« qĂ« kjo ngjarje ndodhi “njĂ« nga ato ditĂ«”, duke dĂ«shmuar se mund tĂ« mos ketĂ« qenĂ« menjĂ«herĂ« pas ngjarjes tek pema e fikut. Sipas kĂ«tij interpretimi tĂ« mundshĂ«m, Jezusi hyri nĂ« tempull nĂ« ditĂ«n e hyrjes sĂ« tij triumfale, vĂ«shtroi pĂ«rreth dhe u kthye nĂ« Betani.

Mëngjesin e nesërm ai e mallkoi pemën e fikut në rrugë për në Jerusalem (në të cilën kohë filloi edhe tharja e tij) dhe pastroi tempullin kur arriti atje. Duke u kthyer për në Betani atë natë, me siguri derisa po errësohej, fiku i tharë nuk u vu re nga dishepujt. Ishte vetëm të nesërmen në dritën e plotë të ditës që ata panë se çfarë i kishte ndodhur fikut. (Archer 1994:334.335)