jump to navigation

Hyjësia e Krishtit

Postuar tek: Përgjigjet për Dëshmitarët e Jehovait më: 11, 23, 2006

DJ-tĂ«, meqenĂ«se e mohojnĂ« TrininĂ« (shih tek kapitulli 6), nuk besojnĂ« se Jezui, Biri PerĂ«ndi, ka ekzistuar qĂ« nga pĂ«rjetĂ«sia, por thonĂ« qĂ« Ai ishte njĂ« krijesĂ« e Atit PerĂ«ndi. Ata thonĂ« se PerĂ«ndia Jehova krijoi sĂ« pari perĂ«ndinĂ« Jezu. Kjo, sigurisht qĂ« Ă«shtĂ« e gabuar, por ata pĂ«rpiqen ta mbeshtesin kĂ«tĂ« nĂ« fraza tĂ« tilla si p.sh. te Kol. 1:15 ku thuhet se Krishti Ă«shtĂ« i parĂ«linduri mbi gjithĂ« krijimin. Ata e interpretojnĂ« nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« gabuar fjalĂ«n “i parĂ«lindur” duke thĂ«nĂ« se ajo ka kuptimin “gjĂ«ja e parĂ« e krijuar”; mirĂ«po fjala “i parĂ«lindur” nĂ« Shkrimet nuk ka tĂ« bĂ«jĂ« aspak me krijimin apo me tĂ« qenĂ«t i krijuar, por flet nĂ« fakt pĂ«r “njĂ« pĂ«rparĂ«si nĂ« pozitĂ«, njĂ« pozitĂ« sunduesi, njĂ« pozitĂ« autoriteti”. Fjala Ă«shtĂ« “i parĂ«lindur” dhe jo “i parĂ«krijuar”! (Shih tek Rom. 8:16-17,29 pĂ«r tĂ« parĂ« kuptimin e vĂ«rtetĂ« tĂ« fjalĂ«s “i parĂ«lindur”).

Ata pĂ«rpiqen gjithashtu qĂ« mĂ« kot tĂ« argumentojnĂ« kĂ«tĂ« ide me atĂ« qĂ« thuhet te FjalĂ«t e Urta 8:22-26, ku e shikojmĂ« Krishtin si personifikimin e urtĂ«sisĂ« sĂ« PerĂ«ndisĂ«. Ata, duke u nisur nga v22, thonĂ« se Krishti duhet tĂ« ketĂ« pasur njĂ« fillim, d.m.th. Ai Ă«shtĂ« krijuar. Por folja hebreje “mĂ« kishte ndĂ« kryet” [sipas pĂ«rkthimit tĂ« vjetĂ«r tĂ« Kristoforidhit] (ose, “mĂ« zotĂ«roi” sipas pĂ«rkthimit tĂ« sotĂ«m Diodati i Ri), ka kuptimin “mĂ« lindi” (nĂ« anglisht “begat”), jo “mĂ« krijoi”. KĂ«tu ata bĂ«jnĂ« edhe dy gabime tĂ« tjera: sĂ« pari, para krijimit tĂ« botĂ«s nuk ekzistonte koha, por pĂ«rjetĂ«sia, prandaj Krishti duhet tĂ« jetĂ« qĂ« nga pĂ«rjetĂ«sia si nĂ« v23 (dhe kĂ«shtu jo i krijuar, por, nĂ« lidhje me faktin e mĂ«sipĂ«rm qĂ« u lind, i lindur nga pĂ«rjetĂ«sia - shih edhe te Gjoni 1:18); dhe sĂ« dyti, nĂ«se ata thonĂ« qĂ« Krishti Ă«shtĂ« personifikimi i urtĂ«sisĂ« sĂ« PerĂ«ndisĂ« dhe se Ai kishte njĂ« fillim, ata duhet qĂ« logjikisht edhe tĂ« thonĂ« se PerĂ«ndia nuk kishte urtĂ«si nga pĂ«rjetĂ«sia dhe iu desh tĂ« krijonte urtĂ«sinĂ« e Tij. Sigurisht qĂ« ky Ă«shtĂ« njĂ« budallallĂ«k trashanik. NĂ«se PerĂ«ndia nuk pati urtĂ«si qĂ« nga pĂ«rjetĂ«sia, atĂ«herĂ« Ai thjesht nuk Ă«shtĂ« PerĂ«ndi!

DJ-tĂ« thonĂ« disa gjĂ«ra qĂ« tregojnĂ« se ata besojnĂ« qĂ« Jezui Ă«shtĂ« princi kryeengjĂ«ll, Mikaeli, qĂ« pĂ«rmendet te Danieli dhe Juda 9. NĂ« revistĂ«n e tyre Kulla e RojĂ«s tĂ« datĂ«s 1 maj 1994, nĂ« faqen 6 thuhet: “Libri i ZbulesĂ«s shpjegon: «Pastaj nĂ« qiell shpĂ«rtheu njĂ« luftĂ«: Mihaeli [Jezu Krishti i ringjallur] dhe engjĂ«jt e tij…»”. Por kjo Ă«shtĂ« e pamundur pasi engjĂ«jt nuk mund tĂ« adhurohen, vetĂ« ata thonĂ« se vetĂ«m PerĂ«ndia mund tĂ« adhurohet (Zbul. 22:8,9) kurse ne shohim se Jezui u adhurua dhe e pranoi adhurimin (shih te kapitulli 11); gjithĂ« engjĂ«jt e PerĂ«ndisĂ« urdhĂ«rohen qĂ« tĂ« adhurojnĂ« Krishtin (Heb. 1:6). KĂ«shtu, si mund tĂ« jetĂ« Jezui Mikaeli? Jezui Ă«shtĂ« mĂ« i madh se engjĂ«jt (Heb. 1:4-6) dhe kĂ«shtu, mĂ« i madh edhe se Mikaeli.

Ka shumë thënie në Bibël të cilat na flasin qartë për hyjësinë e Jezu Krishtit, d.m.th. që na tregojnë hapur se Ai ishte Perëndia i trupëzuar në mish, apo që Ai ka natyrë hyjnore. Le t’i shohim ato me radhë.

Isaia 9:5

“Sepse na ka lindur njĂ« fĂ«mijĂ«, njĂ« djalĂ« na Ă«shtĂ« dhĂ«nĂ«. Mbi supet e tij do tĂ« mbĂ«shtetet perandoria dhe do tĂ« quhet kĂ«shilltar i admirueshĂ«m, PerĂ«ndi i fuqishĂ«m, AtĂ« i pĂ«rjetshĂ«m, Princ i paqes”.

GjithĂ« mĂ«suesit e BiblĂ«s dhe nĂ« tĂ« vĂ«rtetĂ« edhe vetĂ« DJ-tĂ« bien dakord nĂ« atĂ« qĂ« ky varg i referohet Jezu Krishtit. FjalĂ«t e tij janĂ« tĂ« qarta: “PerĂ«ndi i fuqishĂ«m”. KĂ«tu Jezu Krishti quhet PerĂ«ndi. Vini re qĂ« Ai nuk quhet njĂ« perĂ«ndi por PerĂ«ndi d.m.th. PerĂ«ndi nĂ« kuptimin mĂ« tĂ« plotĂ« tĂ« fjalĂ«s. DJ-tĂ« pĂ«rpiqen t’i shmangen kuptimit tĂ« kĂ«tij vargu duke thĂ«nĂ« se Ai quhet i fuqishĂ«m dhe jo i gjithĂ«fuqishĂ«m dhe se pĂ«r kĂ«tĂ« arsye nuk mund tĂ« themi se e quan Jezuin Jehova. Po vallĂ«, sa PerĂ«ndi ka? NjĂ« apo dy? Sa PerĂ«ndi kanĂ« DJ-tĂ«? Mos vallĂ« janĂ« politeistĂ«?

I pari dhe i fundit

Ky Ă«shtĂ« njĂ« nga emrat e PerĂ«ndisĂ« nĂ« DhV-nĂ« qĂ« gjendet tek Isaia 44:6. Jehova Ă«shtĂ« i Pari dhe i Fundit (“dhe pĂ«rveç meje nuk ka PerĂ«ndi”). Ă‹shtĂ« mĂ« se e qartĂ« qĂ« vetĂ«m PerĂ«ndia mund ta quajĂ« veten kĂ«shtu. SidoqoftĂ«, shohim se Jezui e pĂ«rdor pikĂ«risht kĂ«tĂ« titull pĂ«r veten e Tij tek Zbul. 1:17 dhe 22:13. Gjithashtu tek Zbul. 1:8 Zoti PerĂ«ndi e quan veten Alfa dhe Omega. PĂ«rsĂ«ri, Jezui i referohet vetes sĂ« Tij nĂ« tĂ« njĂ«jtĂ«n mĂ«nyrĂ« tek Zbul. 22:13. Kjo na tregon mjaft qartĂ« se Jezui Ă«shtĂ« PerĂ«ndi.

Gjoni 8:54-59

Vini re mĂ«nyrĂ«n se si shprehet Jezui nĂ« kĂ«to vargje: “…para se tĂ« kishte lindur Abrahami, unĂ« jam”. Jo “unĂ« isha” por “unĂ« jam”. NĂ«nkuptimi kĂ«tu Ă«shtĂ« ky se Jezui po i referohej vetes si UNĂ‹ JAM-i i Eksodit 3:14 d.m.th. si Jehovai. Dhe pikĂ«risht kjo ishte edhe mĂ«nyra si judenjtĂ« e kuptuan. Prandaj donin ta vrisnin me gurĂ« pĂ«r blasfemi.

Pati njĂ« ngjarje tĂ« ngjashme me kĂ«tĂ« te Gjoni 10:30-33. Jezui bĂ«ri njĂ« deklaratĂ« qĂ« u interpretua nga judenjtĂ« se Ai po e quante veten PerĂ«ndi, interpretim tĂ« cilin Ai nuk e mohoi. KĂ«shtu ata u pĂ«rpoqĂ«n ta vrisnin me gurĂ« duke thĂ«nĂ«: “…tĂ« vrasim me gurĂ«… pĂ«r blasfemi, sepse ti duke qenĂ« njĂ« njeri, e bĂ«n veten PerĂ«ndi”.

Nëse judenjtë e kishin gabim në kuptimin e fjalëve të Tij në këto dy raste, patjetër që Jezui do ta kishte mohuar dhe do të kishte thënë që nuk i kishte thënë ato fjalë me këtë kuptim. Vërtet, kur shohim përshkrimin e kryqëzimit, kuptojmë se arsyeja e shfaqur për të cilën judenjtë e donin Jezuin të kryqëzuar ishte ngaqë Ai e kishte pohuar se është hyjnor (Mateu 26:63-66). Shih gjithashtu edhe një ngjarje tjetër të ngjashme te Gjoni 5:16-18.

Zoti drejtësia jonë (JEHOVAI TSEDAKA) (Jer. 23:5-6)

Përsëri, gjithë mësuesit e Biblës bien dakord se ky varg i referohet Jezu Krishtit. Ai është Filizi i premtuar i Shkrimeve të DhV-së (Isa. 4:2; 11:1-3; Jer. 23:5; 33:15-16; Zek. 3:8-9; 6:12). Shih emrin që i jepet Jezuit këtu - Jehovai Tsedaka. Kjo është mjaft e qartë dhe e pamohueshme. Unë vetë nuk kam gjetur asnjëherë një DJ që mund të ma shpjegojë këtë. Nëse Jezui nuk ishte Perëndia i trupëzuar, atëherë pse këtu quhet Jehova?

Emanuel

Ky është emri që gjejmë për Jezuin te Mat. 1:23 që është një përmbushje e profecisë tek Isa. 7:14. Përsëri një referencë shumë e qartë. Jezui quhet Emanuel që do të thotë Perëndia me ne. Jezu Krishti ishte Perëndia i trupëzuar në mish.

Biri është vula e qenies së Perëndisë

Ka disa fjalë shumë të rëndësishme që i gjejmë te Hebrenjtë 1 mbi këtë çështje. Që në kapitujt e parë të Hebrenjve shkruesi u tregon lëxuesve të letrës se kush është Jezui. Ai është më i madh se profetët (1:1-2); Ai është më i madh se engjëjt (1:4-14); Ai është më i madh se Moisiu i DhV-së (3:1 e në vazhdim) etj.

Vini re qĂ« te 1:8 Ati PerĂ«ndi i thotĂ« Birit: “Froni yt , O PerĂ«ndi…” Ati PerĂ«ndi kĂ«tu e quan Birin (d.m.th. Jezuin) PerĂ«ndi! Kjo Ă«shtĂ« njĂ« deklaratĂ« e pamohueshme qĂ« na tregon se Jezui Ă«shtĂ« PerĂ«ndi! Gjithashtu, nĂ« vargun 3 thuhet qĂ« Biri Ă«shtĂ« shkĂ«lqimi i lavdisĂ« sĂ« PerĂ«ndisĂ« dhe vula e qenies sĂ« Tij. NĂ« vargun 6 shtohet se Ati PerĂ«ndi urdhĂ«ron engjĂ«jt ta adhurojnĂ« Jezuin. VetĂ«m PerĂ«ndisĂ« i takon adhurimi. Ç’vargje mĂ« tĂ« sakta se kĂ«to tĂ« Hebrenjve mund tĂ« gjejmĂ« qĂ« tĂ« na tregojnĂ« hyjĂ«sinĂ« e Krishtit? KĂ«tyre mund t’u shtojmĂ« ato qĂ« tha Jezui te Gjoni 12:45: “Kush mĂ« sheh mua sheh atĂ« qĂ« mĂ« ka dĂ«rguar”, dhe te Gjoni 14:7,10: “Po tĂ« mĂ« kishit njohur, do tĂ« kishit njohur edhe Atin tim… A nuk beson se unĂ« jam nĂ« Atin dhe Ati Ă«shtĂ« nĂ« mua?”

Shëmbëllesa e Perëndisë të padukshëm

Te Kol. 1:15 Krishti pĂ«rshkruhet si “shĂ«mbĂ«llesa e PerĂ«ndisĂ« tĂ« padukshĂ«m” d.m.th. Ai Ă«shtĂ« zbulesa e plotĂ« e gjithçkaje qĂ« PerĂ«ndia Ă«shtĂ«. Ç’ështĂ« PerĂ«ndia, Ă«shtĂ« edhe Krishti. NĂ«se duam tĂ« dimĂ« si Ă«shtĂ« PerĂ«ndia, le tĂ« shohim Krishtin! Pali vazhdon me kĂ«tĂ« te Kol. 1:19 ku thotĂ« se “PerĂ«ndisĂ« i pĂ«lqeu qĂ« gjithĂ« plotĂ«sia e Tij tĂ« banonte nĂ« Krishtin” dhe te Kol. 2:9 ai vazhdon tĂ« thotĂ« se “tek Krishti banon gjithĂ« plotĂ«sia e HyjnisĂ«”.

Gjoni 1:1,14

Gjoni 1:1 na tregon mjaft qartĂ« se Krishti Ă«shtĂ« PerĂ«ndi. Krishti na pĂ«rshkruhet si Fjala: “NĂ« fillim ishte Fjala dhe Fjala ishte pranĂ« PerĂ«ndisĂ« dhe Fjala ishte PerĂ«ndi”. Siç e kemi pĂ«rmendur edhe nĂ« njĂ« vend tjetĂ«r, i vetmi pĂ«rkthim i saktĂ« i frazĂ«s sĂ« fundit tĂ« kĂ«tij vargu sipas studjuesve mĂ« tĂ« njohur tĂ« BiblĂ«s Ă«shtĂ« Fjala ishte PerĂ«ndi. AsnjĂ« thĂ«nie nuk mund tĂ« jetĂ« mĂ« e qartĂ« se kjo qĂ« tĂ« na tregojĂ« se Jezui Ă«shtĂ« PerĂ«ndi, por Ă«shtĂ« pikĂ«risht ky vargu qĂ« DJ-tĂ« e ndryshojnĂ« qĂ«llimisht nĂ« pĂ«rkthimin e tyre pĂ«r ta bĂ«rĂ« atĂ« tĂ« thotĂ« se Jezui nuk Ă«shtĂ« PerĂ«ndi, por vetĂ«m “njĂ« perĂ«ndi”. Gjoni 1:14 pason pĂ«r tĂ« thĂ«nĂ« se “Fjala u bĂ« mish dhe banoi ndĂ«r ne”. Pra Ă«shtĂ« e qartĂ« se Krishti Ă«shtĂ« PerĂ«ndia i trupĂ«zuar nĂ« mish; PerĂ«ndia, nĂ« Krishtin, u bĂ« njeri; Krishti Ă«shtĂ« PerĂ«ndi-njeriu.

Gjoni 20:28 “Zoti im dhe PerĂ«ndia im”

Kjo është thënia e famshme e Thomait, ajo që ai i tha Krishtit pas ringjalljes. Thomai e adhuron Atë si Zotin e tij dhe Perëndinë e tij. Vini re që Jezui këtu nuk i refuzon fjalët e Thomait dhe as i thotë se kjo që ai po thotë nuk është e vertetë, gjë që do ta kishte bërë nëse ato do të ishin vërtet të pavërteta.

Jezui është Jehova

Mund të shohim, duke krahasuar disa vargje të DhV-së me disa nga vargjet e DhR-së, se Jezuit i atribuohen disa fakte, emra dhe tituj që i atribuoheshin Jehovait në DhV-në, gjë kjo që vërteton hyjësinë e Krishtit.

Tek Isaia 44:6, Jehovai quhet i Pari dhe i Fundit. Por shohim që Jezui thotë për veten e Tij se është i Pari dhe i Fundit te Zbulesa 22:13. Tek Isaia 9:5, Jezui quhet Perëndi i fuqishëm; tek Isaia 10:20-21 Jehovai quhet Zot i fuqishëm.

Tek Isaia 43:11 Jehovai thotĂ«: “…pĂ«rveç meje nuk ka ShpĂ«timtar tjetĂ«r” po a del kĂ«shtu se Jezui nuk Ă«shtĂ« ShpĂ«timtari i botĂ«s? Jehovai thotĂ« te Zak. 12:10 se Ai do tĂ« theret. A nuk ishte Jezui Ai qĂ« u ther mbi kryq?

Mjaft mirë, te Gjoni 10:11,14 Jezui tha se Ai vetë ishte Bariu i vërtetë i popullit të Perëndisë. Por pasazhe të tilla në DhV-në si: Psalmi 23:1, Isa. 40:10,11 dhe Ezekieli 34:11-16 thonë se Jehovai është Bariu i popullit të Perëndisë. Tek Isaia 43:10 thuhet se besimtarët do të jenë dëshmitarët e Jehovait, por tek Veprat 1:8 thuhet se besimtarët do të jenë dëshmitarët e Jezuit.

DJ-tĂ« i kanĂ« sjellĂ« problem vetvetes nĂ« pĂ«rkthimin qĂ« i kanĂ« bĂ«rĂ« Gjonit 17:11,12 te BR-ja e tyre. Edhe pse pĂ«rkthime tĂ« ndryshme i japin nĂ« mĂ«nyra paksa tĂ« ndryshme kĂ«to fjalĂ« - disa versione thonĂ« se Ati ia dha dishepujt Jezuit dhe tĂ« tjerĂ« thonĂ« se Ati i dha emrin e Tij Jezuit - DJ-tĂ« vetĂ«, nĂ« BR-nĂ« e tyre, i kanĂ« pĂ«rkthyer kĂ«to fjalĂ« nĂ« mĂ«nyrĂ«n e dytĂ« d.m.th. qĂ« Ati i jep emrin e Tij Jezuit. Ja se çfarĂ« thotĂ« BR-ja e tyre: “O AtĂ« i shenjtĂ«, ruaji ata pĂ«r hesap tĂ« emrit tĂ«nd tĂ« cilin ma ke dhĂ«nĂ« mua…Kur isha me ta i kam ruajtur pĂ«r hesap tĂ« emrit tĂ«nd qĂ« ti ma ke dhĂ«nĂ«…”. Sigurisht, pĂ«r tĂ« krishterĂ«t, qĂ« besojnĂ« nĂ« TrininĂ«, kjo çështje ka pak rĂ«ndĂ«si (sepse Jehova Ă«shtĂ« emri i TrinisĂ« dhe, pĂ«r kĂ«tĂ«, emri i çdonjĂ«rit nga Personat e TrinisĂ«); por pĂ«r DJ-tĂ«, qĂ« nuk besojnĂ« nĂ« TrininĂ«, kjo Ă«shtĂ« njĂ« çështje shumĂ« e rĂ«ndĂ«sishme. Ata thonĂ« se Jezui nuk Ă«shtĂ« Jehovai, por kĂ«tu, sipas tyre, Ati i jep emrin e Tij, Jehova, Jezuit. KĂ«shtu, Jezui Ă«shtĂ« Jehovai sipas vetĂ« versionit tĂ« tyre tĂ« BiblĂ«s!

Tek Isaia 45:23-24 thuhet se Perëndia është betuar se çdo gju do të përkulet para Tij dhe çdo gjuhë do të betohet për Të. Pali e merr këtë frazë nga DhV-ja dhe e përdor atë për Jezu Krishtin te Fil. 2:10-11 kur thotë se çdo gju do të përkulet dhe çdo gju do të rrëfejë se Jezu Krishti është Zot, për lavdi të Perëndisë Atë.

Tek Isaia 44:6,8; 45:6,14,21, Jehovai thotĂ« se Ai Ă«shtĂ« PerĂ«ndia i vetĂ«m dhe se pĂ«rveç Tij nuk ka PerĂ«ndi tjetĂ«r. AtĂ«herĂ«, çfarĂ« jemi tĂ« detyruar tĂ« themi pĂ«r doktrinĂ«n e DJ-ve qĂ« thotĂ« se Jezui Ă«shtĂ« “njĂ« perĂ«ndi” i krijuar prej Jehovait? Ă«shtĂ« mjaft e thjeshtĂ«; kjo do tĂ« thotĂ« se ata janĂ« duke kundĂ«rshtuar DhV-nĂ« dhe se janĂ« politeistĂ«! Ata besojnĂ« nĂ« dy PerĂ«ndi.

Natyra e dyfishtë e Krishtit

DJ-të nuk mund të konceptojnë që Jezui është Perëndi për shkak të racionalizmit të tyre. Ata duan të kuptojnë gjithçka me limitet e kufizuara të mendjes së tyre dhe, meqë ata nuk mund ta kuptojnë Trininë (shih tek kapitulli 6) apo ta pranojnë se Jezui është Perëndi Biri, atëherë ata thjesht i mohojnë të dyja këto dhe kështu mohojnë gjithë thëniet tepër të qarta të Biblës, të cilat i përmendëm më sipër.

Në përpjekje për ta mohuar hyjësinë e Krishtit, DJ-të u referohen gjithë vargjeve që flasin për natyrën njerëzore të Krishtit apo atyre vargjeve ku Jezui tha se Ati ishte më i madh se vetë Ai, dhe pastaj pyesin se si mund të jetë Jezui Perëndi. Kjo thjesht tregon se DJ-të nuk kanë arritur të kuptojnë aspak faktin që Krishti kishte dy natyra. Kjo është arsyeja pse ne flasim për natyrën e dyfishtë të Krishtit.

Filipianët 2:6-7:

“[Krishti], edhe pse ishte nĂ« trajtĂ« PerĂ«ndie, nuk e çmoi si njĂ« gjĂ« ku tĂ« mbahej fort pĂ«r tĂ« qenĂ« barabar me PerĂ«ndinĂ«, por e zbrazi veten e tij duke marrĂ« trajtĂ« shĂ«rbĂ«tori, e u bĂ« i ngjashĂ«m me njerĂ«zit…”

KĂ«to janĂ« vargje shumĂ« tĂ« rĂ«ndĂ«sishme pĂ«r tĂ« kuptuar kush Ă«shtĂ« Jezui nĂ« natyrĂ«n e Tij. Ai pĂ«rshkruhet se Ă«shtĂ« “nĂ« trajtĂ« PerĂ«ndie” dhe nĂ« vargun tjetĂ«r se mori “trajtĂ« shĂ«rbĂ«tori, e u bĂ« i ngjashĂ«m me njerĂ«zit”. Kjo na tregon qartĂ« pĂ«r natyrĂ«n e dyfishtĂ« tĂ« Krishtit d.m.th. se Ai i ka tĂ« dyja, natyrĂ«n hyjnore dhe atĂ« njerĂ«zore. Ai kishte natyrĂ«n hyjnore dhe veshi edhe natyrĂ«n njerĂ«zore. Prandaj dhe Bibla flet pĂ«r tĂ« si PerĂ«ndi dhe si njeri. Ka ato vargje qĂ« flasin pĂ«r hyjĂ«sinĂ« e Tij, vargje tĂ« cilave iu referuam mĂ« sipĂ«r, por ka edhe shumĂ« vargje qĂ« na flasin pĂ«r natyrĂ«n e Tij njerĂ«zore.

PĂ«r shembull, tek 1 Timoteu 2:5 flitet pĂ«r “Krishtin Jezu njeri”. NĂ« ungjijtĂ« e shohim Jezuin shumĂ« herĂ« tĂ« hajĂ«, tĂ« pijĂ«, tĂ« jetĂ« i lodhur, tĂ« jetĂ« duke fjetur; Ai u rrit dhe u bĂ« zdrukthĂ«tar; Ai kishte mish e kocka etj. Natyra njerĂ«zore e Krishtit, siç tregohet nĂ« Shkrimet, Ă«shtĂ« e pakundĂ«rshtueshme. (NĂ« fakt, nĂ«se Krishti nuk do tĂ« kishte pasur natyrĂ« njerĂ«zore, d.m.th. nĂ«se Ai nuk do tĂ« kishte qenĂ« njeri i vĂ«rtetĂ«, atĂ«herĂ« Ai nuk mund t’i shlyente mĂ«katet tona. Flijimi i Tij do tĂ« kishte qenĂ« i pavlerĂ« pĂ«r ne. Si njeri Ai mori ndĂ«shkimin qĂ« ishte pĂ«r ne si njerĂ«z, nĂ« mĂ«nyrĂ« qĂ« ne si njerĂ«z tĂ« mĂ«rrnim faljen (Heb. 2:14-18; 1 Tim. 2:5) - zĂ«vendĂ«sim! Po kĂ«shtu, nĂ«se Ai do tĂ« kishte qenĂ« vetĂ«m njeri, flijimi i Tij zĂ«vendĂ«sues do tĂ« kishte pasur vlerĂ« vetĂ«m pĂ«r njĂ« njeri, por fakti qĂ« Ai kishte edhe natyrĂ« hyjnore do tĂ« thotĂ« qĂ« flijimi i Tij ka vlera pajtuese pĂ«r gjithĂ« njerĂ«zit. GjithĂ« njerĂ«zit qĂ« besojnĂ« mund tĂ« falen sepse zemĂ«rimi i PerĂ«ndisĂ« pĂ«r mĂ«katin u shua krejtĂ«sisht pĂ«r arsye tĂ« vdekjes sĂ« Krishtit. Krishti mbajti mĂ«katet e gjithĂ« njerĂ«zve (Isa. 53:4-6,12).

KĂ«shtu gjithĂ« vargjet dhe fjalĂ«t qĂ« Jezui tha gjatĂ« jetĂ«s sĂ« Tij tokĂ«sore, duhet tĂ« kuptohen nĂ« dritĂ«n e kĂ«tij fakti, qĂ« Ai kishte dy natyra, jo thjesht njĂ«. Ai gjithmonĂ« flet si PerĂ«ndi-njeriu. KĂ«shtu, shumĂ« nga fjalĂ«t e Tij mund tĂ« kuptohen nĂ« dritĂ«n e natyrĂ«s sĂ« Tij njerĂ«zore dhe shumĂ« tĂ« tjera nĂ« dritĂ«n e natyrĂ«s sĂ« Tij hyjnore. Ai mund tĂ« fliste pĂ«r Atin si “PerĂ«ndia i Tij”; Ai mund t’i lutej Atit dhe ta adhuronte AtĂ« çdo ditĂ«; Ai mund tĂ« thoshte se Ati ishte mĂ« i madh se Ai; por gjithashtu Ai edhe mund tĂ« bĂ«nte deklarata tĂ« qarta pĂ«r hyjĂ«sinĂ« e Tij qĂ« judenjtĂ« kĂ«rkonin ta vrisnin me gurĂ« pĂ«r shkak tĂ« atyre qĂ« thoshte; Ai mund tĂ« thoshte se Ai dhe Ati ishin njĂ«; Ai mund tĂ« thoshte se gjithkush qĂ« kishte parĂ« AtĂ«, kishte parĂ« Atin, e kĂ«shtu me radhĂ«.

NĂ«se DJ-tĂ« nuk duan ta pranojnĂ« faktin qĂ« Jezui Ă«shtĂ« PerĂ«ndi-njeriu, d.m.th. PerĂ«ndia i trupĂ«zuar nĂ« mish, detyrohemi ta bĂ«jmĂ« pyetjen: “ÇfarĂ« Ă«shtĂ« Krishti atĂ«herĂ«? d.m.th. çfarĂ« lloj krijese Ă«shtĂ« Ai?” Ai Ă«shtĂ« “njĂ« perĂ«ndi” thonĂ« DJ-tĂ«, duke iu referuar Gjonit 1:1 nĂ« versionin e tyre (fals) tĂ« BiblĂ«s (shih te kapitulli 3) Por çfarĂ« duan ata tĂ« thonĂ« me kĂ«tĂ«? ÇfarĂ« Ă«shtĂ« “njĂ« perĂ«ndi”? Dhe si ky “perĂ«ndi” u bĂ« njeri 2.000 vjet mĂ« parĂ«? Kur u bĂ«hen kĂ«to pyetje, DJ-tĂ« nuk dinĂ« si tĂ« pĂ«rgjigjen.

Dhe vĂ«rtet, mund tĂ« shkojmĂ« edhe mĂ« tej. NĂ«se Jezui Ă«shtĂ« “njĂ« perĂ«ndi”, atĂ«herĂ« sa PerĂ«ndi apo perĂ«ndi ka? DJ-tĂ« besojnĂ« nĂ« 2 perĂ«ndi. NjĂ«rin ata e quajnĂ« Jehova (d.m.th. Ati PerĂ«ndi) dhe tjetrin Jezu (njĂ« “perĂ«ndi”). DJ-tĂ« qenkan politeistĂ«! PĂ«r çudi, ata e mohojnĂ« tĂ« vĂ«rtetĂ«n e Isaias 43:10 (pikĂ«risht tĂ« atij vargu prej tĂ« cilit ata marrin edhe emrin e tyre!): “Para meje asnjĂ« PerĂ«ndi nuk u formua dhe pas meje nuk do tĂ« ketĂ« asnjĂ« tjetĂ«r”. Ka vetĂ«m njĂ« PerĂ«ndi, i cili ka ekzistuar qysh nga pĂ«rjetĂ«sia si njĂ« Trini; Ati, Biri dhe Fryma e ShenjtĂ« (shih tek kapitulli 6). Jezu Krishti ishte PerĂ«ndia i trupĂ«zuar nĂ« mish si PerĂ«ndi-njeriu.

Për më tepër, ashtu siç e pamë edhe më sipër, nëse Krishti nuk kishte të dyja natyrat, edhe atë hyjnore edhe atë njerëzore, atëherë është e pamundur që ne të shpëtohemi. Shlyerja ishte e mundur vetëm ngaqë Krishti i kishte të dyja natyrat. KJO ËSHTË NJË ÇËSHTJE SHUMË E RËNDËSISHME! Nëse DJ-të besojnë se Krishti nuk kishte natyrë të vërtetë njerëzore, atëherë është e pamundur që ata të shpëtohen, pasi ai duhej të vdiste si njeri për mëkatet; dhë nëse nuk besojnë se Ai kishte natyrë hyjnore, po ashtu atëherë është e pamundur që ata të shpëtohen pasi flijimi i Tij do të kishte vlerë vetëm për një njeri!

ÇfarĂ« lloj shlyerje mund tĂ« bĂ«het prej “njĂ« perĂ«ndie” qĂ« nuk ka as natyrĂ« tĂ« vĂ«rtetĂ« njerĂ«zore dhe as natyrĂ« tĂ« vĂ«rtetĂ« hyjnore? Mjaft thjesht pĂ«rgjigjja Ă«shtĂ« kjo: ASNJĂ‹ shlyerje nuk mund tĂ« bĂ«hej qĂ« ta shuante zemĂ«rimin e PerĂ«ndisĂ« mbi mĂ«katin dhe tĂ« sillte shpĂ«tim pĂ«r gjithĂ« ata qĂ« besojnĂ«! NĂ«se Jezu Krishti nuk ishte PerĂ«ndi-njeriu, atĂ«herĂ« ne tĂ« gjithĂ« mbetemi nĂ« mĂ«katet tona dhe nuk ka asnjĂ« shpĂ«tim pĂ«r asnjĂ«rin prej nesh! DJ-tĂ« nuk kanĂ« njĂ« ShpĂ«timtar i cili mund t’i shpĂ«tojĂ« vĂ«rtet prej zemĂ«rimit tĂ« PerĂ«ndisĂ«! E vetmja gjĂ« qĂ« u mbetet atyre Ă«shtĂ« njĂ« fe pĂ«r shpĂ«tim me anĂ« tĂ« veprave, nĂ« tĂ« cilĂ«n ata duhet tĂ« pĂ«rpiqen dhe tĂ« mundohen pĂ«r tĂ« fituar shpĂ«timin e tyre! DJ-tĂ« gabojnĂ« kur mendojnĂ« se Jezui Ă«shtĂ« “njĂ« perĂ«ndi” - kjo Ă«shtĂ« njĂ« doktrinĂ« e gabuar dhe e pavlerĂ« qĂ« nuk mund t’i shpĂ«tojĂ«, por qĂ« thjesht i dĂ«non pĂ«r tĂ« kĂ«rkuar shpĂ«timin me anĂ« tĂ« forcave tĂ« tyre. MjerĂ« ata!


Shënim nga editori: Për më shumë rreth subjektit ju këshillojmë të vizitoni: Hyjësia e Jezusit.


Share|