jump to navigation

Sa robër i zuri Davidi: 1700 apo 7000?

Postuar tek: Mospërputhjet në Bibël

A i zuri Davidi 1,700 robër nga kalorësit e mbretit Zobah (2 Samueli 8:4), apo ishte 7,000 (1 Kronikave 18:4)?

(Kategoria: Është gabim i kopjuesit)

EkzistojnĂ« dy zgjidhje tĂ« mundshme pĂ«r kĂ«to dy shifra tĂ« ndryshme. E para e bĂ«rĂ« nga Keil dhe Delitzh (faqe 360) Ă«shtĂ« zgjidhja mĂ« bindĂ«se. Ata pohojnĂ« qĂ« fjala pĂ«r kalorĂ«sin (rekeb) ka qenĂ« lĂ«nĂ« jashtĂ«, ose kapĂ«rcyer, pa dashje nga shkruesi i 2 Samuelit 8:4, dhe shifra e dytĂ«, 7,000 (nga perasim pĂ«r “kalorĂ«s”), detyrimisht Ă«shtĂ« zvogĂ«luar nĂ« 700 nga 7,000 qĂ« ai ka parĂ« nĂ« Vorlagun e tij, pĂ«r arsyen e thjeshtĂ« qĂ« askush nuk do tĂ« shkruante 7,000 pasi qĂ« ka shkruar 1,000 nĂ« regjistrimin e tĂ« njĂ«jtĂ«s shifĂ«r.

Kjo lënie jashtë e rekeb-it mund të ketë ndodhur me një shkrues të hershëm, dhe pastaj zvogëlimi nga 7,000 në 700 ka vazhduar me kopjet pasuese të shkruesve të tjerë. Por sipas të gjitha gjasave shifra tek Kronikave është e saktë dhe numrat tek Samueli duhet të korrigjohen për t’u përshtatur me të. Zgjidhja e dytë fillon nga parakushti që numri ka qenë i zvogëluar në 700 pasi që i referohet 700 rradhave, secila me nga 10 kalorës, duke arritur numrin total 7,000. (Archer 1982:184: Keil&Delitzch 1949:360; Drita e Jetës II 1992:182).