jump to navigation

Rreth Autorit

Postuar tek: Të Ecurit Me Perëndinë

John Charles Ryle (1816-1900) ishte biri i një bankieri të pasur dhe u arsimua në shkollën Eton dhe në kolegjin Christ Church në Oksford. Ai ishte një atlet i mirë, lundrues (në varkë me lopata) dhe lojtar në kriket për Universitetin e Oksfordit. Fitoi diplomën e nderit të shkallës së parë, por hodhi poshtë ofertën e një vendi në stafin mësimor të një kolegji. Në vend të kësaj, ai filloi një karrierë në juridikë, me qëllim që të hynte në Dhomën e Komunëve (të Parlamentit). Mirëpo, ai përjetoi një kthim në besimin ungjillor në vitin 1838, nëpërmjet dëgjimit të kapitullit të dytë të Efesianëve ndërsa lexohej në kishë, dhe në vitin 1841 ai hyri në shërbimin e pastorit të Kishës së Anglisë.

Pasi shĂ«rbeu nĂ« katĂ«r kisha nĂ« Hampshire dhe Suffolk, ai u emĂ«rtua nĂ« vitin 1880 si peshkopi i parĂ« i dioqezĂ«s sĂ« re tĂ« Liverpulit. PĂ«rgjatĂ« shĂ«rbimit tĂ« tij ai luftoi pa frikĂ« pĂ«r tĂ« vĂ«rtetat e mĂ«dha tĂ« FjalĂ«s sĂ« PerĂ«ndisĂ«. Veprat e tij letrare ishin tĂ« shumta, dhe traktet e tij arritĂ«n njĂ« qarkullim prej mbi njĂ«zet milionĂ«sh. Librat e tij pĂ«rfshijnĂ« I krishteri i vĂ«rtetĂ«, Dhoma e sipĂ«rme, Shtigje tĂ« vjetra, ShenjtĂ«ria dhe Feja praktike, si dhe Mendime parashtruese pĂ«r secilin prej tĂ« katĂ«r ungjijve. C H Spurgeon e konsideroi “njeriun mĂ« tĂ« mirĂ« nĂ« KishĂ«n e AnglisĂ«”, dhe nĂ« njĂ« predikim pĂ«rmendor mbajtur tĂ« dielĂ«n pas funeralit tĂ« peshkopit Ryle, miku i tij Richard Hobson tha, “Guxoj tĂ« them se ndoshta pak njerĂ«z nĂ« shekullit tĂ« nĂ«ntĂ«mbĂ«dhjetĂ« kanĂ« bĂ«rĂ« kaq shumĂ« pĂ«r mbretĂ«rinĂ« e PerĂ«ndisĂ«, pĂ«r tĂ« vĂ«rtetĂ«n, pĂ«r drejtĂ«sinĂ«, midis racĂ«s anglishtfolĂ«se dhe nĂ« botĂ«, sa i ndieri peshkopi ynĂ«.”

Shënim

TĂ« ecurit me PerĂ«ndinĂ« Ă«shtĂ« thjeshtĂ«zuar dhe shkurtuar krahasuar me edicionin e 1959-Ă«s tĂ« librit Feja praktike botuar nga James Clarke and Co. Ltd., Kembrixh. Ai edicion la jashtĂ« dy kapituj nga origjinali, dhe shkurtimi aktual ka lĂ«nĂ« jashtĂ« edhe njĂ« kapitull tjetĂ«r, pĂ«r “DarkĂ«n e Zotit”. Shtojca pĂ«r “DitĂ«n e Zotit” Ă«shtĂ« thjeshtĂ«zimi dhe shkurtimi i njĂ« kapitulli nga njĂ« libĂ«r tjetĂ«r tĂ« peshkopit Ryle, Nyje tĂ« Zgjidhura, ku ai del nĂ«n titullin “Sabati”.