jump to navigation

Kush e solli Jozefin në Egjipt?

Postuar tek: Mospërputhjet në Bibël

A e sollën ismaelitët Jozefin në Egjipt (Zanafilla 37:28), apo ishin madianitët (Zanafilla 37:36), apo ishin vëllezërit e Jozefit (Zanafilla 45:4)?

(Kategoria: Është keqkuptuar konteksti historik)

Kjo mospĂ«rputhje e supozuar vazhdon nga ajo e fundit dhe sĂ«rish ndriçon problemin e Shabirit me situatĂ«n historike, si dhe me paaftĂ«sinĂ« e tij pĂ«r tĂ« kuptuar se çfarĂ« teksti thotĂ«. KĂ«tĂ« radhĂ« pyetja e shtruar Ă«shtĂ«, “Kush e solli Jozefin nĂ« Egjipt?” Nga pyetja e fundit ne e dimĂ« qĂ« ismaelitĂ«t sĂ« bashku me madianitĂ«t ishin pĂ«rgjegjĂ«s pĂ«r dĂ«rgimin fizik tĂ« tij (pasi qĂ« ata janĂ« njerĂ«zit e njĂ«jtĂ«), ndĂ«rsa vĂ«llezĂ«rit e Jozefit ishin pĂ«rgjegjĂ«s gjithashtu, pasi qĂ« ishin ata qĂ« ia shitĂ«n tregtarĂ«ve, dhe kĂ«shtu u fajĂ«suan pĂ«r kĂ«tĂ« gjĂ« nga Jozefi tek Zanafilla 45:4. PĂ«r kĂ«tĂ« arsye, siç e pamĂ« nĂ« pyetjen e mĂ«parshme, tĂ« tri grupet kishin pjesĂ«n e tyre nĂ« çuarjen e Jozefit nĂ« Egjipt.