jump to navigation

ÇFARË BESOJNË TË KRISHTERËT

Postuar tek: Perëndia

Shtatë gjëra mbi Perëndinë

Nga
Terrell Smith

 1. Ne besojmĂ« se ekziston VetĂ«m NjĂ« PerĂ«ndi. Ă‹shtĂ« shkruar: (Ligji i PĂ«rtĂ«rirĂ« 6:4) “DĂ«gjo, Izrael, Zoti, PerĂ«ndia ynĂ«, Ă«shtĂ« njĂ« i vetĂ«m.”
 2. PerĂ«ndia Ă«shtĂ« Krijuesi i gjiçkaje, i gjithĂ« kĂ«tij universi. Gjithçka u krijua nga Fjala e Tij. Ai e solli nĂ« ekzistencĂ« duke folur. Ă‹shtĂ« shkruar: (Zanafilla 1:3) “Pastaj PerĂ«ndia tha: “U befte drita!. Dhe drita u bĂ«.” Fjala e Tij Ă«shtĂ« e fuqishme.
 3. Si mund ne, qĂ«niet e krijuara tĂ« dimĂ« gjithçka pĂ«r PerĂ«ndinĂ«? Si mund ne krijesat mirkoskopike tĂ« dimĂ« ndonjĂ« gjĂ« mbi mendimet e Tij? Ne mundemi, - por vetĂ«m sepse PerĂ«ndia VetĂ« ka zgjedhur tĂ« na zbuloje diçka mbi Veten e Tij. Ai Ă«shte PerĂ«ndia i ZbulesĂ«s. Ă‹shtĂ« shkruar: (Ligji i PĂ«rtĂ«rirĂ« 29:29) “GjĂ«rat e fshehta i pĂ«rkasin Zotit, PerĂ«ndisĂ« tonĂ«, por gjĂ«rat e shfaqura janĂ« pĂ«r ne dhe pĂ«r bijtĂ« tanĂ« pĂ«r gjithnjĂ«, me qellim qĂ« ti zbatojme nĂ« praktike tĂ«rĂ« fjalĂ«t e kĂ«tij ligji.” ÇfarĂ« na ka zbuluar PerĂ«ndia mbi Veten e Tij?
 4. Ai Ă«shtĂ« i ShenjtĂ« – I pastĂ«r – absolutisht asgjĂ« e keqe nuk mund te ekzistojĂ« nĂ« apo me TĂ«. Ai nuk ka asnje lidhje me ndonjĂ« mĂ«kat, apo mendim tĂ« gabuar, apo ligĂ«si. Ă‹shtĂ« shkruar: (Habakuku 1:13) “Ti i ke sytĂ« tepĂ«r tĂ« pastĂ«r pĂ«r tĂ« parĂ« tĂ« keqen dhe nuk e shikon dot paudhĂ«sinĂ«.”
 5. Ai Ă«shtĂ« i DrejtĂ« – qĂ« do tĂ« thotĂ« se çdo veprim i gabuar do te ndĂ«shkohet. Disa herĂ« njerĂ«zit hutohen nĂ« kĂ«tĂ« pikĂ«. DrejtĂ«sia nuk Ă«shtĂ« e njĂ«jtĂ« si mĂ«shira. DrejtĂ«si do tĂ« thotĂ«, nĂ«se thyen ligjin, do tĂ« ndĂ«shkohesh. PerĂ«ndia nuk e kompromenton natyrĂ«n e Tij tĂ« ShenjtĂ«risĂ«. Ai ndĂ«shkon tĂ« gjitha veprimet e gabuara. Nuk Ă«shtĂ« se PerĂ«ndia i vendos te gjitha veprat tona tĂ« mira nĂ« njĂ« anĂ« tĂ« peshores, dhe ato te kĂ«qija nĂ« anĂ«n tjetĂ«r pĂ«r tĂ« parĂ« se cilat peshojnĂ« mĂ« shumĂ«. PĂ«r tĂ« pĂ«rdorur njĂ« shembull: NĂ«se unĂ« do tĂ« vrisja vellain tĂ«nd, a do tĂ« ishjte e drejtĂ« nĂ«se njĂ« gjykatĂ«s do te thoshte, “S’ka problem, ai ka bĂ«rĂ« mĂ« shumĂ« vepra tĂ« mira, le ta lĂ«me tĂ« lirĂ«.

“PerĂ«ndia nuk i mbyll sytĂ« e Tij ndaj tĂ« keqes. Ai nuk e toleron atĂ«. Por a nuk e di PerĂ«ndia se ne jemi te gjithe pluhur? Se ne jemi tĂ« destinuar tĂ« bĂ«jmĂ« gabime? Se nuk ekziston asnjĂ« burrĂ« apo grua i/e pĂ«rsosur? Po, Ai e di. Po a do tĂ« thote kjo se gabimet tona nuk kanĂ« rĂ«ndĂ«si pĂ«r TĂ«? PerĂ«ndia Ă«shtĂ« i shĂ«njtĂ« dhe i drejtĂ«, kĂ«shtu qĂ« ato kanĂ« shumĂ« rĂ«ndĂ«si pĂ«r TĂ«. NĂ«se e kuptojmĂ« kĂ«tĂ«, atĂ«here ne kuptojmĂ« se jemi me tĂ« vĂ«rtetĂ« nĂ« njĂ« situate tĂ« rĂ«ndĂ«. NĂ«se jemi tĂ« sinqertĂ« – cili prej nesh nuk ka pasur ndonjĂ« mendim egoist apo tĂ« gabuar? Apo nuk ka gĂ«njyer kurrĂ«? Kush mund tĂ« thotĂ« se ka njĂ« zĂ«mĂ«r tĂ« pastĂ«r pĂ«rpara njĂ« PerĂ«ndie tĂ« ShenjtĂ«?Edhe nĂ«se ne jemi tĂ« aftĂ« tĂ« jetojmĂ« pa berĂ« asnjĂ« gabim tani – po e kaluara jonĂ«? A ka PerĂ«ndia kujtesĂ« tĂ« dobĂ«t? A fshihen veprat e liga nga ato te mirat? Jo. Cilido prej nesh meriton gjyjkimin dhe ndĂ«shkimin e PerĂ«ndisĂ«. Nuk Ă«shtĂ« thjesht çështje e thĂ«nies sĂ« njĂ« lutje tĂ« vogĂ«l, “MĂ« fal. Do pĂ«rpiqem tĂ« sillem mĂ« mirĂ« herĂ«n tjetĂ«r.” Nuk ka drejtesi aty.

NjĂ« shĂ«mbull: NĂ«se e ngas makinĂ«n kur drita e semaforit Ă«shtĂ« e kuqe dhe njĂ« polic mĂ« ndalon, a bĂ«n fajde nĂ«se them, “Por, zoti polic, une tĂ«rĂ« jetĂ«n time kam ecur me jeshile!” nĂ«se ky argument nuk do tĂ« funksiononte me njĂ« polic, sa mĂ« pak mendoni se do te funksionojĂ« me PerĂ«ndinĂ« e ShenjtĂ« dhe tĂ« drejtĂ«. Ă‹shtĂ« shkruar (Romakeve 6:23) “Paga e mĂ«katit Ă«shtĂ« vdekja.” FatmirĂ«sisht pĂ«r secilin prej nesh, ky nuk Ă«shtĂ« fundi i historisĂ«.

 1. PerĂ«ndia Ă«shtĂ« i GjithĂ«fuqishĂ«m – PerĂ«ndia mund tĂ« bĂ«jĂ« gjithçka qĂ« do. Ă‹shtĂ« shkruar: (Jeremiah 32:17) “Ah Zot, Zot! Ja, ti e sajove qiellin dhe tokĂ«n me fuqinĂ« tĂ«nde tĂ« madhe dhe me krahun tĂ«nd tĂ« shtrirĂ«. Nuk ka asgjĂ« tepĂ«r tĂ« vĂ«shtirĂ« pĂ«r ty”. Nuk ka limitĂ« – kufij pĂ«r fuqitĂ« e Tij.

  PerĂ«ndia Ă«shtĂ« i qĂ«ndrueshĂ«m. Ai nuk kontradikton ShenjtĂ«rinĂ« e Tij me DrejtesinĂ«. Ai nuk e dhunon ligjin e Tij. MĂ« lejoni t’ju bĂ«j njĂ« pyetje: “Si arrini ta njihni dikĂ«?” Ju mund tĂ« kuptoni diçka mbi tĂ« tjerĂ«t nga paraqitja e tyre. Por ju nuk mund tĂ« dini se çfarĂ« mendojnĂ« ata, çfarĂ« Ă«shtĂ« nĂ« zemrĂ«n e tyre. Ne kemi nevojĂ« tĂ« dĂ«gjojmĂ« fjalĂ«t e dikujt. Ato na thonĂ« se ç’ka nĂ« zĂ«mrĂ«n e tij, çfarĂ« po mendon ai.

  Nëse unë do të doja t’ju komunikoja juve dëshirat e mia ka disa mënyra për ta bërë këtë. Mund t’ju dërgoj një letër, duke shkruar aty mendimet e mia. Ju mund ta lexoni. Por ndoshta ju mund të keni pyetje, ose mund të mos kuptoni diçka. Një rrugë më e mirë është ta dërgoj këtë leter me një mikun tim, dikush i cili më njeh mirë. Miku im mund të jetë në gjëndje t’ju shpjegoje diçka më tepër nga ajo që po ju them. Më mirë akoma, mund t’ju marr në telefon, dhe mund të flas direkt me ju. Por më e mira nga të gjitha, unë mund të vij vetë tek ju, e të flasim sy me sy.

  Fjala e PerĂ«ndisĂ« solli universin nĂ« ekzistencĂ«. Fjala e Tij Ă«shtĂ« e fuqishme jashtĂ« çdo fuqie pĂ«r tĂ« kuptuar qĂ« kemi ne. Ai do qĂ« ne ta njohim AtĂ«. PerĂ«ndia dha FjalĂ«n e Tij tĂ« shkruar nĂ« Ligjin. Ai dĂ«rgoi profetĂ«t qĂ« ta shpjegojnĂ« dhe qartĂ«sojnĂ« FjalĂ«n e Tij. Ă‹shtĂ« shkruar (Hebrejve 1:1) “NĂ« tĂ« kaluarĂ«n PerĂ«ndia u foli etĂ«rve tanĂ« nĂ«pĂ«rmjet profetĂ«ve nĂ« shumĂ« raste dhe mĂ«nyra”. PerĂ«ndia Ă«shtĂ« kaq i fuqishĂ«m saqĂ« asgjĂ« nuk Ă«shtĂ« e pamundur – nĂ«se Ai do, Fjala e Tij mund aktualisht tĂ« na vijĂ« pĂ«rpara syve. Fjala e Tij mund te bĂ«het njeri.

 2. PerĂ«ndia Ă«shtĂ« DASHURI– PerĂ«ndia na do ne dhe dĂ«shiron qĂ« ne ta njohim AtĂ« – kĂ«shtu qĂ« Fjala e Tij u bĂ« njeri. Ă‹shtĂ« shkruar (Gjoni 1:1,14) “NĂ« fillim ishte Fjala, dhe Fjala ishte me PerĂ«ndinĂ«, dhe Fjala ishte PerĂ«ndi… Fjala u bĂ« mish dhe banoi ndĂ«r ne. Ne e pamĂ« lavdinĂ« e Tij, lavdinĂ« e Te vetmit”. Jezusi Ă«shtĂ« Fjala e PerĂ«ndisĂ«. Fjala e pastĂ«r dhe e ShenjtĂ« e PerĂ«ndisĂ«. E mbani mĂ«nd Abrahamin e birin e tij? (Zanafilla 22:1-14) Abrahami donte ti bindej dhe nĂ«nshtrohej PerĂ«ndisĂ«. Ai e mori birin e tij pĂ«r ta sakrifikuar, dhe gjatĂ« rrugĂ«s djali e pyeti, “Zjarri dhe drute janĂ« kĂ«tu, po ku Ă«shtĂ« qĂ«ngji pĂ«r ofrimin?”

  Abrahami u pĂ«rgjigj, “PerĂ«ndia vetĂ« do tĂ« sigurojĂ« qengjin pĂ«r ofrimin.” Abrahami e shtriu birin e tij mbi altar dhe ishte gati pĂ«r ta sakrifikuar kur PerĂ«ndia i thirri, “Abraham! Mos vĂ«r dorĂ« mbi djalin!” Dhe Abrahami ngriti kokĂ«n dhe pa njĂ« cjap qĂ« PerĂ«ndia e siguroi pĂ«r momentin, e kapi nga brirĂ«t dhe e sakrifikoi mbi altar. Biri i tij u çlirua.Bibla e quan Jezusin Qengji i Perendise: (Gjoni 1:29) “Ja, Qengji i PerĂ«ndisĂ«, i cili largon mĂ«katet e botĂ«s!” Ai na çliroi ne. Prej dashurisĂ«, Fjala e PerĂ«ndise mori mbi vete ndĂ«shkimin qe ne meritonim. Por Ai nuk qĂ«ndroi i vdekur – nuk mundej – Ai u ngrit fitimtar – dhe e mundi vdekjen.

Si mund ta njohim ne Perëndine?

Si mund ta njohim ne PerĂ«ndinĂ«? Nuk Ă«shtĂ« e lehtĂ« – duhet pĂ«rulje. Duhet pĂ«rulje pĂ«r tĂ« kuptuar qĂ« ne jemi pluhur, qĂ« kemi zĂ«mra tĂ« papastra, dhe veprat tona meritojnĂ« Ferrin. Duhet pĂ«rulje pĂ«r tĂ« pranuar atĂ« qĂ« PerĂ«ndia ka bĂ«rĂ«. Ai na pastron, na bĂ«n tĂ« pastĂ«r, dhe na jep FrymĂ«n e Tij pĂ«r tĂ« na ndihmuar te bĂ«jmĂ« njĂ« jetĂ« bindjeje. Ka gĂ«zim dhe liri tĂ« madhe tek njohja e PerĂ«ndisĂ« – tĂ« Vetmit PerĂ«ndi, Krijuesi, Ai qĂ« Zbulon veten, qĂ« Ă«shtĂ« i shenjtĂ«, i drejtĂ«, i fuqishĂ«m, dhe i dashur. Ai na thĂ«rret tĂ« mos jemi shĂ«rbĂ«torĂ«, por fĂ«mijet e Tij. Jezusi thotĂ«, (Gjoni 15:15) “Ju nuk jeni mĂ« shĂ«rbetorĂ«, sepse njĂ« shĂ«rbetor nuk i di punĂ«t e zotĂ«rise sĂ« tij. Ju jeni miqtĂ« e mi.” Ă‹shtĂ« shkruar: (Gjoni 1:12) “TĂ« gjithĂ« atyre qĂ« e pranuan AtĂ«, qĂ« besuan nĂ« emrin e Tij, Ai u dha fuqinĂ« tĂ« bĂ«hen bijtĂ« e PerĂ«ndisĂ«.”


Materiale ndihmuese: