jump to navigation

SHKENCA E KRISHTERË

Postuar tek: Mashtruesit

Kisha e Krishtit, Shkencorja (Shkenca e krishterĂ«), nĂ« tĂ« vĂ«rtetĂ« numĂ«rohet midis kulteve perĂ«ndimore, sepse pretendon tĂ« jetĂ« thellĂ«sisht e krishterĂ«. Mohimi i hapĂ«t qĂ« ajo i bĂ«n panteizmit dhe rilindjes sĂ« shpirtit nĂ« njĂ« trup tjetĂ«r e veçojnĂ« atĂ« prej grupeve tĂ« EpokĂ«s sĂ« Re. Kjo kishĂ« e bĂ«ri kĂ«tĂ« dallim qĂ« nĂ« fillimin e historisĂ« sĂ« vet. “Kur Ă«shtĂ« e nevojshme tĂ« tregohet hendeku i madh ndĂ«rmjet ShkencĂ«s” sĂ« krishterĂ« dhe teozofisĂ«, hipnotizimit ose spiritizmit, bĂ«jeni atĂ«, po pa fjalĂ« tĂ« rĂ«nda.” (Kisha e Krishtit, Doracak, fq. 415)

Histori

Themeluesja e Shkencës së Krishterë ishte Mary Ann Morse Baker, lindur në Bow, New Hampshire më 1821 prej Moak dhe Abigail Baker. Prindët e saj ishin anëtarë të Kishës Kongregacionaliste, e cila përkrahte një doktrinë të rreptë të predestinacionit që e la Marinë e re në një pozitë të hutuar:

Doktrina e zgjedhjes së pakushtëzuar ose predestinacioni më shqetësonte së tepërmi: nga që unë nuk isha e dëshiruar të shpëtoja, po ishte se vëllezërit dhe motrat e mia do të vazhdonin të numëroheshn midis atyre që ishin dënuar me dëbim të vazhdueshëm prej Perëndisë. (Mary Baker Eddy, Prapavështrim dhe Vetanalizë 13:5-9)

Më pas jeta e saj u karakterizua prej mohimit të doktrinave që janë thelbësore në fenë e krishterë.

Jeta e Mary Ann Morse Baker ishte rrethuar prej shqetësimeve të hershme, pasi pati mbetur e ve pas shtatë muajve martesë me George W Glover. Zonja Glover në moshën 23 vjeçe lindi një djalë me burrin e saj të parë, të cilit ia vuri emrin George. E vetme siç ishte, ajo mori përsipër birësinë e fëmijës dhe vështirësitë e tjera për dhjetë vjet deri pas martesës me burrin e saj të dytë, Dr. Daniel Patterson.

Pastaj ajo u nda prej Dr. Pattersonit në 1866 me arsyetimet se ai e braktiste. Puna e tij prej dentisti ishte e paqëndrueshme dhe endacake nëpër qytetet fqinjë. Qe pikërisht gjatë kësaj martese që Mary Baker Patterson gjeti kënaqësinë e kërkimit të ndriçimit shpirtëror. Ajo mori përsipër të mbajë emrin Zonja Glover edhe pas ndarjes prej Pattersonit dhe më 1875 botoi me këtë emër librin e saj të parë.

Martesa e saj e tretĂ« ishte me Asa G. Eddy mĂ« 1877, i cili ishte njeri prej studentĂ«ve tĂ« saj si dhe i pari ‘praktikant’ shĂ«ronjĂ«s pĂ«r kishĂ«n. Ajo e jetoi mĂ« gjatĂ« me burrin e vet tĂ« tretĂ« qĂ« vdiq prej sĂ«mundjes sĂ« zemrĂ«s mĂ« 1882.

Shkenca e krishterë zbulohet

MĂ« 1866, ndĂ«rsa ishte martuar me Dr. Patterson, Mary Baker zbuloi parimin e ShkencĂ«s sĂ« krishterĂ« pas njĂ« rĂ«nie serioze, e cila sikur e paskĂ«sh sjellĂ« atĂ« buzĂ« vdekjes. Raporti i saj pĂ«r plagĂ«t therĂ«se ishte kundĂ«rshtuar prej mjekut mbikqyrĂ«s. MegjithatĂ«, parimet ‘e zbuluara’ gjatĂ« kĂ«saj kohe u bĂ«nĂ« baza e ShkencĂ«s sĂ« krishterĂ«. MĂ« 1875, vepra e saj “Shkenca dhe ShĂ«ndeti’ ishte botuar sĂ« bashku me ‘Kyç pĂ«r Shkrimet’ shtuar nĂ« 1883. PĂ«r kĂ«tĂ« vepĂ«r ajo pretendon zbulesĂ«n hyjnore:

Do të skuqesha po të shkruaja për Shkencën dhe Shëndetin bashkë me Kyçin e Shkrimeve, sikurse kam bërë, po të ishte thjeshtë prej origjinë njerëzore e unë të isha veçuar nga Zoti, i cili është Autori i Veprës. Por unë nuk isha veçse shkruese duke u bërë jehonë harmonive Qiellore me metafizikat Hyjnore. Ja përse unë nuk mund të jem shumë modeste në vlerësimin e Librit tim të Shkencës së krishterë. (Kisha e Parë e Krishtit, Shkencore, E Përzier, Boston; Trusties Publishers, 1941, fq. 115)

Më 1879 në Charlestown, Massachusetts shohim të organizohet Kisha e Krishtit, Shkencore e cila në v. 1892 ishte shndërruar në Kisha e Parë e Krishtit, Shkencore. Doracaku i saj kishtar ishte botuar më 1895 duke ligjëruar kështu praktikat e kishës.

Fineas Kuimbi

NĂ« njĂ« predikim tĂ« mbajtur nĂ« qershorin e vitit 1890, zonja Eddy shpalli pĂ«rsĂ«ri pretendimin e zbulesĂ«s hyjnore duke thĂ«nĂ«: “Shkenca e krishterĂ« Ă«shtĂ« veçanĂ«risht e paçarĂ« prej synimeve tĂ« rrepta e tĂ« paskrupuj konjukturialĂ«, filozofisĂ« sĂ« mjerĂ« ose trillimeve tĂ« çfarĂ«do lloji. Ajo Ă«shtĂ« hyjnisht e vĂ«rtetĂ« dhe çdoherĂ«, vendosmĂ«risht do tĂ« dĂ«shmojĂ« pĂ«r tĂ« vĂ«rtetĂ«n e saj praktike.” (Mary Baker Eddy, ShtatĂ« Mesazhet pĂ«r KishĂ«n MĂ«mĂ«, fq. 20-21) MirĂ«po, Ă«shtĂ« edhe njĂ« dĂ«shmi e fortĂ«, e cila nĂ« tĂ« kundĂ«rtĂ«n, thotĂ« se ‘zbulesa hyjnore’ e Znj. Eddy nuk Ă«shtĂ« origjinale, por njĂ« plagjiaturĂ« e shkrimeve dhe ideve tĂ« Fineas Kuimbit.

Fineas Kuimbi ishte njĂ« shĂ«ronjĂ«s i vetĂ«shpallur, i cili zbatonte hipnozĂ«n dhe pushtetin e sugjestionit nĂ« dhĂ«nien e kurave tĂ« tija. Ai e quante fjalĂ«n e tij ‘shkenca e Krishtit’ dhe ‘Shkenca e krishterë’ zonja Eddy u bĂ« pasonjĂ«se entuziaste e Kuimbit mĂ« 1862 mbasi plagosja e saj ishte shĂ«ruar prej tij. Ajo i shkroi letrĂ«n ‘Korierit tĂ« mbrĂ«mjes’ (gazetĂ« nĂ« Portland — Maine) duke lavdĂ«ruar Kuimbin e duke e krahasuar atĂ« me Jezu Krishtin.

Me vdekjen e tij ajo e lavdĂ«roi atĂ« me njĂ« vjershĂ« titulluar ‘Vargje pĂ«r vdekjen e Dr. P.P. Kuimbit qĂ« shĂ«ronte me tĂ« vĂ«rtetĂ«n qĂ« Krishti na mĂ«soi nĂ« kundĂ«rshtim me tĂ« gjitha izmat. NĂ« tĂ« vĂ«rtetĂ« ajo qĂ« u orvat tĂ« shkĂ«puste çdo lidhje midis saj dhe Kuimbit kur akuzat pĂ«r huazim tĂ« ideve tĂ« tij dolĂ«n nĂ« sipĂ«rfaqe. MegjithatĂ« faktet janĂ« ndryshe.

NĂ« vitin 1921, Horratio Dresser botoi shkrimet e Kuimbit, tĂ« cilat kur u krahasuan me shkrimet e ZonjĂ«s Eddy zbuluan shumĂ« paralele qĂ« çuan nĂ« mjaft komente, si ‘PĂ«rsa i pĂ«rket vlerĂ«simit, Shkenca dhe ShĂ«ndeti, nĂ« tĂ« vĂ«rtetĂ«, Ă«shtĂ« gjithĂ« Kuimbi.’ (Ernest Sutherland Bates dhe John V. Dittermore, Mary Baker Eddy:” E vĂ«rteta dhe Tradita” 1932, fq. 156)

Zonja Eddy i mori parimet e Shkencës së krishterë diku tjetër dhe jo te Zoti i Biblës. Meqenëse mësimet e saj bien në kundërshtim me mësimet e Zotit, sikundër ato na shfaqen në Bibël, rrjedhimisht ato janë të dënuara prej Biblës dhe nuk është veçse një mësuese e gënjeshtërt.

E vetmja rruga e së vërtetës

Kisha e Krishtit, Shkencorja, na mĂ«son se krishterimi primitiv pati humbur pĂ«r t’u rizbuluar. Doracaku i KishĂ«s Shkencore tĂ« krishterĂ« e shpalli synimin e vet si ‘pĂ«r tĂ« kujtuar fjalĂ«t dhe veprat e Zotit tonĂ«, tĂ« cilat do tĂ« mund tĂ« rivendosin krishterimin primitiv dhe elementin e tij tĂ« shĂ«rimit.” (Doracaku Kishtar, botimi i tetĂ«dhjetĂ« e nĂ«ntĂ«, fq. 17)

Pretendimet e zonjĂ«s Eddy janĂ« tĂ« qarta: Zbulesa qĂ« ajo mori ndĂ«rsa ishte afĂ«r vdekjes ishte hyjnore. Ajo thotĂ« vetĂ«m tĂ« vĂ«rtetĂ«n. ‘A gjendet mĂ« shumĂ« se njĂ« shkollĂ« e ShkencĂ«s sĂ« krishterĂ«? 
 Mundet, por, megjithatĂ« ka vetĂ«m njĂ« metodĂ« tĂ« tĂ« mĂ«suarit e saj.’ (Shkenca dhe ShĂ«ndeti, 112:3-5) Nuk ka nevojĂ« tĂ« themi se metoda e vetme Ă«shtĂ« metoda e saj!

Sa i pĂ«rket pretendimit tĂ« saj tĂ« mĂ«tejshĂ«m pĂ«r rrugĂ«n e vetme kolektive drejt sĂ« vĂ«rtetĂ«s, ajo thoshte se Jezusi e la kishĂ«n e vet tĂ« endej e verbĂ«r, gjersa ajo tĂ« zbulonte ShkencĂ«n e krishterĂ«. “Zoti ynĂ« 
 praktikoi shĂ«rimin e krishterĂ« .. veçse ai nuk la ndonjĂ« rregull tĂ« pĂ«rcaktuar pĂ«r demonstrimin e parimit tĂ« shĂ«rimit dhe pĂ«r sĂ«mundjet parandalvese. Ky rregull mbeti pĂ«r t’u zbukuar prej ShkencĂ«s sĂ« krishterĂ«.” Ky rregull mbeti pĂ«r t’u zbuluar prej ShkencĂ«s sĂ« krishterĂ«.” (Shkenca dhe ShĂ«ndeti, 147:24-29)

Zonja Eddy siguron pasuesit e vet se ata praktikojnë të njëjtat rregulla që vetë Jezusi praktikonte:

Nga fundi i shekullit tĂ« nĂ«ntĂ«mbĂ«dhjetĂ« unĂ« provova rregullat hyjnore tĂ« ShkencĂ«s sĂ« krishterĂ«. Ata i ishin nĂ«nshtruar provĂ«s sĂ« gjĂ«rĂ« praktike dhe kudo, kur pĂ«rdoreshin ndershmĂ«risht nĂ« rrethat ku shkencĂ«-demonstrimi mundĂ«sohej tĂ« bĂ«hej i njerĂ«zishĂ«m, kjo tregon se asgjĂ« nuk kishte humbur prej dobisĂ« sĂ« vet hyjnore dhe shĂ«ronjĂ«se edhe pse shekujt kishin rrjedhur qĂ« nga ajo kohĂ«, kur Jezusi i praktikonte ato rregulla mbi kodrĂ«n e JudesĂ« e nĂ« luginĂ«n e GalilesĂ«.” (Shkenca dhe ShĂ«ndeti, 147:6-13)

Vdekja e Zonjës Eddy

Edhe pse ajo mĂ« mĂ«soi se vdekja Ă«shtĂ« ‘njĂ« iluzion gĂ«njeshtĂ«r i jetĂ«s’ (Shkenca dhe ShĂ«ndeti, 584:9), Zonja Eddy vdiq me 3 dhjetor 1910. Sot gjendet njĂ« kĂ«shill drejtues i pĂ«rhershĂ«m drejtuesish qĂ« qeveris KishĂ«n.

Nuk gjendet asnjĂ« mĂ«nyrĂ« pĂ«r tĂ« patur njĂ« numĂ«r tĂ« saktĂ« tĂ« ShkencĂ«tarĂ«ve tĂ« krishterĂ« sot, meqenĂ«se se Doracaku i KishĂ«s thotĂ«: “ShkencĂ«tarĂ«t e krishterĂ« nuk do tĂ« raportojnĂ« pĂ«r botimin e numrit tĂ« anĂ«tarĂ«ve tĂ« KishĂ«s MĂ«mĂ« ose pĂ«r degĂ«t e saj.” (Artikulli VIII, fq. 48) VĂ«zhguesit e vlerĂ«sojnĂ« anĂ«tarĂ«sinĂ« nĂ« 420 000, thuajse 3 000 kongregacione nĂ« mbarĂ« botĂ«n. Analiza biblike e zbulimit tĂ« ShkencĂ«s sĂ« krishterĂ« ShĂ«rimi i tĂ« sĂ«murit nĂ« krishterim nuk ishte injoruar kurrĂ« nĂ« gjithĂ« historinĂ« e KishĂ«s. Gjenden dĂ«shmi nĂ« çdo kohĂ«, ku shenjtĂ«rit besnikĂ« i luteshin Zotit pĂ«r shĂ«rim dhe ishin shpĂ«tuar.

Ndryshimi ndërmjet kësaj dhe asaj që shkroi Znj. Eddy është niveli i rëndësisë. Fuqia e krishterimit nuk gjendet në atë se çfarë bën Zoti në trupin tonë fizik, por në atë se çfarë bën Ai me shpirtin tonë, kur ne jemi të ripërtërirë nëpërmjet ripërtëritjes a ringjalljes së Shpirtit të Shenjtë (Titi 3,5). Shkenca e krishterë thekson fundin e gabuar të rrezes së kryerjes së veprimit (spektrumit). Ajo gëzon mirëqenien e trupit mbi atë të shpirtit.

Mungesa e drejtpeshimit në pikëpamjen e Znj. Eddy përsa i takon shërimit, gjithashtu, në mungesën e njohurive të saja për të dhënë shembuj biblikë për të sëmurët që nuk u shëruan. Pali pati dobësi fizike (Gal. 4,13). Ai e la të sëmurë shokun e tij në Milet (2 Tim. 4,20) dhe rekomandoi verë për stomakun e Timoteut, duke parashikuar sëmundje të shpeshtë për të (1 Tim 5,23). Ka shumë dëshmi në Bibël që thonë se Zoti shëron, por pasazhet e rralla që e cituan na thonë se Zoti shëron jetën tonë sipas planit të Tij.

Plani i pashpallur ungjillor i BiblĂ«s ka tĂ« bĂ«jĂ« me fatin tonĂ« tĂ« pĂ«rjetshĂ«m. — “se njerĂ«zimi vetĂ«m nĂ«pĂ«rmjet tij mund tĂ« shpĂ«tohet” (Gjoni 3,17). PerĂ«ndia, aq shumĂ« e deshi botĂ«n saqĂ« dĂ«rgoi Jezusin si ShpĂ«timtarin tonĂ« tĂ« na shpĂ«tonte nga dĂ«nimi i pĂ«rjetshĂ«m nĂ« ferr (Gjoni 3,16). ShĂ«rimi, ashtu si dhe tĂ« mirat e tjera nĂ« pĂ«rgjigje tĂ« lutjes, mund t’i vijnĂ« besimtarit, por vetĂ«m nga mĂ«shira e Zotit. (Fil. 2,27)

Zonja Eddy nuk na zbuloi aspak një rregull që pati humbur që në shekullin e parë. Koncepti i saj ka dy gabime: 1. Ajo kundërshton mirëfillësinë dhe besueshmërinë e Biblës dhe 2. Koncepti i saj i kthen fjalët e Jezusit në pakuptim, kur Jezusi premtoi të dërgojë Shpirtin e Shenjtë që do të sillte gjithçka në kujtim të dishepujve. (Gjoni 14,26). Nuk gjendet as dhe një prej mësimeve më të rëndësishme të Jezusit për shpëtimin tonë që të jetë lënë pa mësuar prej nesh nga Bibla.

Burimet e mirëfillta

Shkenca e krishterĂ«, ashtu si dhe kultet e tjera pretendoi zbulesĂ«n e mĂ«tejshme qĂ« shkon “PĂ«rtej BiblĂ«s”, e qĂ« do tĂ« thotĂ« tĂ« vĂ«rtetĂ«n e re hyjnore tĂ« pazbuluar mĂ« parĂ«.

Në faqen 107 të veprës së saj Shkenca dhe Shëndeti, Zonja Eddy citon apostullin Pal:

Po unë ju siguroj ju vëllezër se Ungjilli i predikuar prej meje nuk është nga njeriu. Sepse atë unë as e mora prej ndonjë njeriu dhe as që na e mësoi ai, por atë e mora prej të shfaqurit të Jezu Krishtit.

Dhe ajo vazhdon citimin me pretendimin se zbulesa e saj është zbulesa e fundit:

NĂ« vitin 1866 unĂ« zbulova ShkencĂ«n e Krishtit ose ligjet hyjnore tĂ« JetĂ«s, tĂ« sĂ« VĂ«rtetĂ«s e tĂ« DashurisĂ« dhe e emĂ«rtova zbulimin tim ShkencĂ« e krishterĂ« “Zoti mĂ« ka pĂ«rgatitur plot mĂ«shirĂ« pĂ«r vite me rradhĂ« pĂ«r pranimin e kĂ«saj zbulese tĂ« parimit absolut hyjnor tĂ« shĂ«rimit shkencor mendor.” (Shkenca dhe ShĂ«ndeti; 107:1-6)

Zonja Eddy pretendonte se ajo i nxirrte mĂ«simet e veta prej BiblĂ«s, tĂ« cilĂ«n ajo e konsideronte pushtetin e saj vendimtar. MegjithatĂ«, nĂ« praktikĂ«, dhe ashtu siç kemi parĂ« dhe mĂ« sipĂ«r, ajo gjithashtu pretendonte se zbulesat e saj ishin mĂ« tĂ« rĂ«ndĂ«sishmet dhe ‘mĂ« tĂ« lartat’ sesa Bibla.” Aty ku Bibla kundĂ«rshtonte besimet e saj, ajo ndihej e lirĂ« ta mohonte autoritetin e saj.

“Bibla ishte i vetmi autoritet i imi. UnĂ« nuk kam asnjĂ« tjetĂ«r udhĂ«rrĂ«fyes nĂ« “RrugĂ«n e drejtĂ« e tĂ« ngushtĂ« tĂ« sĂ« VĂ«rtetĂ«s” (Shkenca dhe ShĂ«ndeti 126:29-31)

SidoqĂ« shpallte se Bibla ishte udhĂ«rrĂ«fyese, pikĂ«pamja e saj pĂ«r Shkrimin ishte diçka mĂ« pak se e dĂ«shirueshme: “Materiali i shĂ«nuar nĂ« BibĂ«l 
 nuk Ă«shtĂ« shumĂ« i rĂ«ndĂ«sishĂ«m pĂ«r mbarĂ«vajtjen tonĂ« sesa historia e EuropĂ«s dhe e AmerikĂ«s (Mary Baker Eddy, Shkrime tĂ« ndryshme, 1833-1896, fq. 170)

Fakti është se mësimet e Shkencës së krishterë janë në kundërshtim të drejtpërdrejtë me Biblën. Autoriteti i mirëfilltë në shkencën e krishterë nuk është Bibla, por Shkrimet e Zonjës Eddy. Për veprën e vet ka të thotë dhe këto:

Ajo është zëri i së Vërtetës drejtuar këtij shekulli (Shkenca dhe Shëndeti, 456:27, 28)

ËshtĂ« e vĂ«rteta e shfaqur krejt e pamolepsur prej hipotezave njerĂ«zore (po aty, 457:1-2)

Asnjë punë njerëzore, asnjë gjuhë nuk më mësoi mua shkencën që gjendet në librin Shkenca dhe Shëndeti dhe as gjuha dhe as puna nuk mund ta mposhtin atë. (po aty, 110:16-19)

Ajo përfundon:

Unë e fitova rrugën time drejt përfundimeve absolute, nëpërmjet zbulesës hyjnore, arsyes dhe provës. Zbulesa e së Vërtetës në të kuptuarit erdhi gradualisht dhe në mënyrë të dukshme nëpërmjet pushtetit hyjnor. (po aty, 109:20-23)

Analiza biblike e burimeve të mirëfillta

Shkenca e krishterë bën atë çfarë bëjnë dhe kultet e tjera; ajo ka një autoritet të dytë që zëvendëson Biblën si autoritet vendimtar për të zgjedhur çështjet doktrinare. Shkrimet e Zonjës Eddy pranojnë fjalën e fundit për aq sa Shkencëtarët e krishterë janë të interesuar, duke e kaluar Biblën në plan të dytë edhe pse ajo vetë i bën nderime asaj.

Duke shpallur të vërtetat e Biblës po humbitkan, ajo nuk arrin ta bëjë Biblën një burim të dorës së dytë. Zonja Eddy ka dështuar dhe nuk ia ka dalë të tregojë ndonjë dorëshkrim të hershëm nga Dhiata e Vjetër dhe i e Re që të konfirmojë të vërtetat e saj.

Zbulesa pĂ«rfundimtare e Zotit te njeriu gjendet tĂ« Jezu Krishti. Te Hebrenjve 1:2 thuhet “sĂ« fundi, kĂ«to ditĂ« na ka folur me anĂ« tĂ« Birit tĂ« Tij.” Derisa zonja Eddy nuk mund tĂ« provojĂ« se mĂ«simet e saj vijnĂ« prej dorĂ«shkrimeve tĂ« DhiatĂ«s sĂ« Re, atĂ«herĂ« ne nuk mund t’u besojmĂ« atyre se na vinkan prej Jezu Krishtit.

Teologjia e Shkencës së krishterë

Sidoqë Shkenca e krishterë pretendon të jetë rikthim i krishterimit primitiv e të pastër, ajo mohon gjithçka të shenjtë në Fjalën e Zotit.

Zoti

Zonja Eddy e pĂ«rcakton Zotin si: “I madh jam UnĂ«, i gjithĂ«dijshmi, gjithĂ«vĂ«shtruesi, i gjithĂ«mençuri, i gjithĂ«dashuri, i pĂ«rjetshmi; Princi, Mendja, Zemra, Shpirti, Jeta, e VĂ«rteta, Dashuria, GjithĂ« LĂ«nda, Mençuria. (Shkenca dhe ShĂ«ndeti, 587:5-8)

Diku tjetĂ«r ajo e quan Zotin “Princi Hyjnor, Jeta, e VĂ«rteta, Dashuria, Zemra, Shpirti, Mendja.” (po aty 115:13-14)

Kur i drejtohet Zotit si mendje, ajo nuk na thotĂ« se Ai Ă«shtĂ« njĂ« tru i madh atje lart nĂ« qiell. Mendja, nĂ« shkrimet metafizike i atribuohet njĂ« gjendjeje pavetore, tĂ« kudo gjendur qĂ« pĂ«rmban gjithĂ« diturinĂ« e vlefshme. Fakti lĂ« tĂ« kuptosh se ky koncept Ă«shtĂ« mohim i Zotit tĂ« vetĂ«m nĂ« BibĂ«l. Zonja Eddy mohon TrininĂ« gjersa ky pĂ«rshin edhe natyrĂ«n personale tĂ« Zotit. “Teoria e tre pyetjeve nĂ« njĂ« Zot, 
 tĂ« kujton politeizmin mĂ« shumĂ« se sa tĂ« gjithĂ«-dijshĂ«m UnĂ« Jam.” (po atu, fq. 256).

Jezu Krishti

Pikëpamja e Shkencës së krishterë për Krishtin është krejt jobilbike:

Krishti është e vërteta ideale që vjen të shërojë sëmundjen dhe mëkatin nëpërmjet Shkencës së krishterë dhe ia atribuon gjithë fuqinë Zotit. Jezusi është emri i njeriut që, më shumë se të gjithë njerëzit e tjerë, ka paraqitur Mesinë, idenë e vërtetë të Perëndisë 
 Jezusi është krijesa njerëzore, kurse Krishti është ideja hyjnore; që këtej edhe dualiteti i Jezu Krishtit. (Shkenca dhe Shëndeti, 473:9-16)

Zonja Eddy pĂ«rpiqet tĂ« bĂ«jĂ« njĂ« dallim ndĂ«rmjet Jezusit dhe Krishtit sikur ato tĂ« na qenkeshin dy qenie tĂ« ndara. “Krishti shpirtĂ«ror ishte i pagabueshĂ«m” shkruante ajo. “Jezusi si burrĂ«si lindore nuk ishte Krishti” (Shkrime tĂ« ndryshme - fq. 234)

Derisa Jezu Krishti paraqet dy realitete tĂ« ndryshme nĂ« ShkencĂ«n e krishterĂ«, doktrina se Jezu Krishti Ă«shtĂ« Zot rrĂ«zohet. “tĂ« krishterĂ«t besojnĂ« se Krishti Ă«shtĂ« Zot 
 Jezu Krishti nuk Ă«shtĂ« Zot.” (Shkenca dhe ShĂ«ndeti, 361:1, 2, 3)

Vdekja pajtuese e panevojshme e Jezusit

Në Shkencën e krishterë nuk ekziston asnjë e keqe: Këtu është gjetur, gjithashtu, shtegu i deklamimit themelor, çështja kryesore në Shkencën e krishterë, ishte lënda dhe e keqja (përfshirë që të gjithë në harmoni si: mëkati, sëmundja, vdekja) janë të pavërteta (joreale) (Shkrime të Ndryshme 27:9-12)

Sipas ShkencĂ«s sĂ« krishterĂ«, “Krishti erdhi tĂ« asgjesojĂ« besimin pĂ«r mĂ«katin” (Shkenca dhe ShĂ«ndeti, 473:6, 7). Ajo Ă«shtĂ« theksuar me fjalĂ«t: “E keqja nuk Ă«shtĂ« tjetĂ«r veçse njĂ« iluzion e se ajo nuk ka baza reale. E keqja Ă«shtĂ« besim i gĂ«njeshtĂ«rt, Zoti nuk Ă«shtĂ« autori i saj.” (Shkenca dhe ShĂ«ndeti; 480:23, 24)

Derisa e keqja është iluzion, ideja e vdekjes së Krishtit në kryq për mëkatet tona është e panevojshme:

Gjaku LĂ«ndor i Jezusit nuk ishte aspak mĂ« dobiprurĂ«s pĂ«r tĂ« pastruar mĂ«katet kur pati rrjedhur mbi ‘pemĂ«n e mallkuar’ nga ç’qe kur vĂ«shonte nĂ« dejet e tij, ndĂ«rkohĂ« qĂ« ai rendte pas punĂ«ve tĂ« Atit.” (Shkenca dhe ShĂ«ndeti; 25:6-8)

Shpëtimi

PĂ«rsa i pĂ«rket ShpĂ«timit, Zonja Eddy thoshte: “Jeta, e VĂ«rteta dhe Dashuria u kuptuan dhe u provuan si eprore mbi tĂ« gjitha, kurse mĂ«kati, sĂ«mundja dhe vdekja u shpartalluan.” (Shkenca dhe ShĂ«ndeti fq. 583:20-22) Derisa pĂ«r ShkencĂ«n e krishterĂ« nuk gjendet njĂ« gjĂ« e tillĂ« si mĂ«kati, shpĂ«timi nĂ« kuptimin biblik Ă«shtĂ« krejt i panevojshĂ«m. MĂ«simet lidhur me ShpĂ«timin nĂ« mĂ«simet e zonjĂ«s Eddy janĂ« njĂ«herĂ«sh tĂ« dyshimta e tĂ« papajtueshme. Ajo deklaronte gjithnjĂ« e mĂ« shumĂ« se mĂ«kati Ă«shtĂ« njĂ« iluzion. (Shkrime tĂ« ndryshme, 27: 11-12; Shkenca dhe ShĂ«ndeti 71:2, 287:22, 23, 480:23, 24 etj.)

Nga ana tjetĂ«r ajo deklaron, sikurse u citua mĂ« lart, se shpĂ«timi Ă«shtĂ« “mĂ«kat, sĂ«mundje dhe vdekje e shpartalluar” NĂ«se mĂ«kati Ă«shtĂ« vetĂ«m njĂ« iluzion, pa pasur ekzistencĂ« reale, si mundet ai atĂ«herĂ« tĂ« shpartallohet? Duke e thĂ«nĂ« ndryshe, a mundet ju tĂ« shpartalloni diçka qĂ« nuk ekziston? Derisa nuk ka mĂ«sim harmonik nĂ« ShkencĂ«n e krishterĂ« pĂ«rsa i pĂ«rket shpĂ«timit, Ă«shtĂ« e vĂ«shtirĂ« ta vlerĂ«sosh objektivisht atĂ«.

Analizat biblike të doktrinave

Zoti i Biblës është i pafund, (Psalmi 139,7-16) edhe personal (Jeshaja 45,20- 25). Zoti i Biblës dhe Zoti i Shkencës së krishterë nuk janë të njëjtë. Apostulli Pal shpallte Zotin e vërtetë:

Ai është Perëndia që krijoi botën dhe gjithçka që është në të. Si Zot mbi qiellin dhe tokën, nuk banon në tempujt që ndërtuan njerëzit për nder të tij. As ushqimi i tij nuk varet nga njerëzit, sepse ai vetë u jep jetën dhe gjithçka tjetër që u nevojitet për jetesën e tyre. (Veprat 17,24-25)

Drejtpërdrejt në kundërshtim me mohimin e Zonjës Eddy të Trinisë, Bibla na mëson qartë doktrinën e Trinisë së Shenjtë. Ne nuk besojmë në politeizëm ose dhe në shumë se një Zot. Ne besojmë se në natyrën e një Zoti të vërtetë (Jeshaja 43:10) ekzistojnë tre persona të përjetshëm e të shquar (Luka 3:22).

Ati (2 Pjetri 1,17), Fjala ose Biri (Gjoni 1,1.14) dhe Shpirti i ShenjtĂ« (Vap 28,19). Dallimi qĂ« Zonja Eddy bĂ«n ndĂ«rmjet Jezusit si njeri dhe ‘Krishtit’ si parim, nuk Ă«shtĂ« i mundshĂ«m sepse Jezu Krishti Ă«shtĂ« njĂ« Person. Jezusi Ă«shtĂ« emri i Tij dhe do tĂ« thotĂ« ‘Jahve Ă«shtĂ« ShpĂ«timi’. Krisht, titulli i tij, do tĂ« thotĂ« ‘mesia’. Dallimi i sforcuar qĂ« ShkencĂ«tarĂ«t e krishterĂ« bĂ«jnĂ« ndĂ«rmjet tĂ« dyjave tregon mungesĂ«n e plotĂ« tĂ« kuptimit tĂ« Shkrimeve sikurse te Luka 2,11.1 Gjoni 2,22 dhe 1 Gjoni 5,1.

VĂ«rtetĂ«sia e shpĂ«timit Ă«shtĂ« treguar nĂ« shlyerjen faltare tĂ« ShpĂ«timtarit tonĂ«. Bibla na mĂ«son se e keqja Ă«shtĂ« reale (1 Gjoni 5,19) dhe se duhet tĂ« mbĂ«shtetemi pĂ«r shpĂ«timin nĂ«se Jezu Krishti nuk do tĂ« kishte vdekur nĂ« kryq pĂ«r mĂ«katet tona. (Hebrenjve 9,22) Si tĂ« krishterĂ« ne mund t’i gĂ«zohemi lajmit tĂ« mirĂ« qĂ« Jezu Krishti ‘dha Veten e tij pĂ«r mĂ«katet tona, se Ai e dha jetĂ«n pĂ«r tĂ« na çliruar nga bota e tanishme. Ky Ă«shtĂ« vullneti i PerĂ«ndisĂ«, Atit tonĂ«, tĂ« cilit i qoftĂ« lavdia pĂ«rgjithmonĂ«. Amen!’ (Galatasve 1,4-5)

Shërimi i Shkencës së krishterë

NĂ« njĂ« paragraf tĂ« titulluar ‘TĂ« korrat’ te “Shkenca dhe ShĂ«ndeti’ Ă«shtĂ« bĂ«rĂ« kjo deklaratĂ«: MijĂ«ra letra do tĂ« mund tĂ« paraqisnim si dĂ«shmi tĂ« efektshmĂ«risĂ« sĂ« shĂ«rimit tĂ« ShkencĂ«s sĂ« krishterĂ« dhe veçanĂ«risht pĂ«rsa i pĂ«rket numrit tĂ« madh tĂ« njerĂ«zve qĂ« ishin riedukuar dhe shĂ«ruar nĂ«pĂ«rmjet leximit tĂ« vĂ«mendshĂ«m dhe studimit tĂ« kĂ«tij libri. (Shkenca dhe ShĂ«ndeti, fq. 600)

Poshtë këtij pretendimi vijnë thuajse nga njëqind faqe të dëshmive të shërimit të çdonjerës sëmundje të mundshme prej atyre që patën përfaqësuar parimet e Shkencës së krishterë. Pyetja e kuptueshme shtrohet: A mundet Shkenca e krishterë të shërojë? Derisa shumë prej sëmundjeve në Shkencën e krishterë mund të shpjegohen pa iu lutur ndonjë mrekullie, ka disa vlerësime në dukje si shërime të vërteta.

NĂ«se Ă«shtĂ« pikĂ«risht kjo, atĂ«herĂ« kemi tĂ« bĂ«jmĂ« me njĂ« prej atyre ‘shenjave dhe çudive tĂ« gĂ«njeshtĂ«rta’, pĂ«r tĂ« cilat foli Pali (2 Selanikasve 2:9). Djalli Ă«shtĂ« mashtruesi mĂ« i madh dhe pĂ«rpjekja e tij pĂ«r tĂ« kopjuar punĂ«t e Zotit dhe mrekullinĂ« e shĂ«rimit nuk bĂ«n pĂ«rjashtim. Ne tĂ« gjithĂ« duam tĂ« jemi tĂ« shĂ«ndetshĂ«m, por jo me çmimin e braktisjes sĂ« Zotit.

PĂ«rfundimi

Shkenca e krishterë nuk është as e krishterë dhe as shkencore, sepse çdo doktrinë e rëndësishme e krishterimit historik është hedhur poshtë prej Shkencës së krishterë. Pretendimi i zbulesës hyjnore prej Zonjës Eddy është kundërshtuar nga faktet që qartazi vërtetojnë se ajo nuk përfaqëson Zotin e Biblës. Sidoqë ajo flet në emër të Jezusit, mësimet e saj bien ndesh me Të në çdo pikëpamje.

FatmirĂ«sisht Jezusi na paralajmĂ«roi kohĂ« pĂ«rpara pĂ«r njerĂ«z si Zonja Eddy. “Ruhuni nga profetĂ«t e gĂ«njeshtĂ«rt qĂ« vijnĂ« te ju e ju shtiren si dele, kurse pĂ«rbrenda janĂ« ujq grabitqarĂ«. Do t’i njihni nga ato qĂ« bĂ«jnĂ«.” (Mateu 7,15-16)

Këshilla për dëshmitarë

Njerëzit e përfshirë në Shkencën e krishterë zakonisht janë njerëz të këndueshëm dhe të mençur. Ata fyhen rëndë kur dikush jashtë grupit i fajëson për një fe ose një tjetër. Ne e konsiderojmë më të dobishme të bëjmë pyetje për çështje të veçanta dhe ta mundësojmë Shkencëtarin e krishterë të na shpjegojë pikëpamjet e veta. E pastaj, menjëherë pas bërjes së shpjegimeve për fenë, këto pikëpamje mund të krahasohen me Biblën.

Kur Bibla lexohet prej ShkencĂ«tarĂ«ve tĂ« krishterĂ«, rrallĂ« rezulton tĂ« jetĂ« lexuar nĂ« tĂ«rĂ«sinĂ« e saj. Shumica e rreshtave janĂ« cituar njĂ«anĂ«sisht dhe janĂ« lexuar nĂ« dritĂ«n e ‘zbulimit’ tĂ« Mary Baker Eddy. Ne kemi parĂ« shumĂ« shkencĂ«tarĂ« tĂ« krishterĂ« tĂ« vijnĂ« e tĂ« gjejnĂ« fenĂ« e vĂ«rtetĂ« te Jezu Krishti, kur njĂ« i krishterĂ« i nxit ata tĂ« lexojnĂ« Ungjillin sipas Gjonit. Takohuni me shkencĂ«tarin e krishterĂ« rregullisht meqĂ« ai e lexon Ungjillin dhe pyeteni pĂ«r atĂ« çfarĂ« ai ka lexuar. NĂ« kĂ«tĂ« mĂ«nyrĂ« ju mund tĂ« bĂ«ni njĂ« dĂ«shmi tĂ« fuqishme rreth personit, natyrĂ«s dhe veprĂ«s sĂ« Jezu Krishtit.